Antena 3 CNN Externe Sârbii bosniaci cer desprinderea de Bosnia

Sârbii bosniaci cer desprinderea de Bosnia

Sârbii bosniaci cer desprinderea de Bosnia
22 Feb 2008   •   05:24
Parlamentul Republicii Srpska a decis joi seară că această entitate sârbă bosniacă are "dreptul" să facă secesiune de Bosnia dacă ONU şi o majoritate dintre ţările Uniunii Europene recunosc independenţa Kosovo, transmite AFP, citat de Rompres. "Dacă un număr semnificativ de ţări ale ONU, mai ales membri ai UE, recunosc independenţa Kosovo, (...) Adunarea consideră că este vorba despre un precedent în recunoaşterea dreptului la autodeterminare, dintre care cel la secesiune", a indicat o rezoluţie adoptată de o majoritate zdrobitoare a aleşilor parlamentului sârb din Bosnia.

"Într-o asemenea situaţie, Republika Srpska estimează că ea are dreptul de a organiza un referendum pentru a decide statutul său de stat", adaugă aceeaşi sursă. Un asemenea referendum ar putea avea ca rezultat o majoritate favorabilă independenţei, notează observatorii.

Entitate sârbă din Bosnia, Republica Srpska alcătuieşte împreună cu Federaţia croato-musulmană, Bosnia de după războiul intercomunitar din 1992-1995 în această fostă republică iugoslavă. Cele două entităţi sunt unite prin slabe instituţii centrale.

Rompres

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close