Antena 3 CNN Externe Sarkozy admite greşeala Franţei în genocidul din Rwanda, dar nu prezintă scuze

Sarkozy admite greşeala Franţei în genocidul din Rwanda, dar nu prezintă scuze

Sarkozy admite greşeala Franţei în genocidul din Rwanda, dar nu prezintă scuze
Sursa foto: sarkozy rwanda
26 Feb 2010   •   18:43

Nicolas Sarkozy a admis că Paris a făcut o greşeală gravă în legătură cu genocidul din Rwanda din 1994, în prima vizită a unui şef francez de stat în statul african în peste 25 de ani.
În cadrul unei declaraţii atent gândite din conferinţa de presă cu omologoul din Rwanda , Paul Kagame, liderul european a reiterat credinţa sa că atunci comunitatea internaţională, inclusiv Franţa, a suferit "un fel de orbire" în replica avută la vârsarea de sânge ce a dus la 800.000 de victime.
În linie însă cu poziţia aleasă de Paris, el a refuzat să profite de ocazie pentru a-şi cere scuze pentru "erorile politice" comise de ţara sa.

"Nu suntem aici să ne distrăm, să jonglăm cu vocabularul. Ce s-a întâmplat aici este inacceptabil şi obligă comunitatea internaţională, inclusiv Franţa, să reflecteze la greşelile ce au împiedicat-o să anticipeze şi să oprească această crimă teribilă."
Întrebat dacă crede că acestea au fost greşeli, preşedintele francez a vorbit despre evaluări grav eronate ale situaţiei din Rwanda pe măsura desfăşurării genocidului şi o intervenţie militară franceză sub mandat ONU, care a venit "prea târziu şi fără îndoială prea puţin ".
El a vorbit însă despre speranţa de a putea construi o relaţie bilaterală între cele două state. Legăturile diplomatice între cele două state au fost oprite în 2006, după ce un judecător francez a emis mandate de arestare pentru nouă aliaţi ai lui Kagame care ar fi fost implicaţi în asasinarea fostului preşedinte Juvénal Habyarimana în aprilie 1994, evenimentul ce i-a înfuriat pe susţinătorii săi hutu şi a declanşat crimele.
Atât SUA, sub preşedinţia lui Bill Clinton, cât şi Belgia, a cărui colonie a fost Rwanda, şi-au cerut scuze pentru eşecul de a intereveni mai eficient. Sarkozy însă a insistat a susţine că nu este necesar un asemenea pas.
În ultimii ani, Rwanda s-a reorientat spre comunitatea anglofonă, adoptând engleza ca limbă oficială în loc de franceză şi intrând în Commonwealth.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy genocid
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close