Antena 3 CNN Externe Sarkozy: Apăr PAC chiar cu preţul unei crize în UE

Sarkozy: Apăr PAC chiar cu preţul unei crize în UE

Sarkozy: Apăr PAC chiar cu preţul unei crize în UE
Sursa foto: agricultor
25 Mar 2010   •   04:44

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurări că este dispus să ajungă până la "o criză în Europa" pentru a apăra Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene.


"Spun clar, sunt pregătit să merg până la o criză în Europa mai degrabă decât să accept dezmembrarea Politicii Agricole Comune şi să las speculaţia să fixeze în mod haotic preţurile agricole, care nu le-ar permite agricultorilor noştri să trăiască decent din munca lor. Nu voi lăsa să moară agricultura noastră, în condiţiile în care chestiunea autosuficienţei şi securităţii alimentare a devenit crucială, iar atâţia bărbaţi, femei şi copii mor de foame în lume", arăta Sarkozy.


Franţa a anunţat la începutul lunii o suplimentare cu 800 de milioane de euro a creditelor preferenţiale acordate de bănci agricultorilor aflaţi în dificultate şi un ajutor suplimentar de 50 de milioane de euro pentru cei care sunt îndatoraţi deja.

Aceste măsuri suplimentare s-au adăugat unui plan de urgenţă anunţat în octombrie, ce include 650 de milioane de euro "susţinere excepţională din partea statului" şi un miliard de euro în credite preferenţiale.

În cadrul Uniunii Europene, Franţa este cel mai mare beneficiar al PAC, beneficiind de ciorca 20 procente din cele 40 de miliarde de euro din bugetul agricol, pe anul 2009.
În acest an vor fi iniţiate discuţiile pentru reînnoirea PAC după 2013. Liderul francez a cerut anterior Europei să apere standardele de producţie în faţa importurilor.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Candidat la primarie, prins în flagrant când dădea șpagă
x close