Antena 3 CNN Externe Sarkozy face presiuni pentru interzicerea completă a voalului musulman

Sarkozy face presiuni pentru interzicerea completă a voalului musulman

Sarkozy face presiuni pentru interzicerea completă a voalului musulman
Sursa foto: niqab
22 Apr 2010   •   09:10

Guvernul francez introduce o lege prin care interzice femeilor musulmane să poarte vălul care acoperă faţa în public,în pofida faptului că măsura ar putea fi ilegală.
Noua lege va interzice ca niqab sau burka să fie purtate pe stradă, magazine sau în pieţe şi nu doar în clădirile publice.
Nicolas Sarkozy face presiuni pentru ca actul să fie aprobat astfel deoarece voalul este "o insultă la adresa demnităţii femeii".
"Facem legislaţia pentru viitor. Purtarea unui voal complet este un semn al unei comunităţi ce se închide în sine şi o respingere a valorilor noastre," declara Luc Chatel, purtător de cuvânt al lui Sarkozy, după ce a părăsit şedinţa guvernului condusă de preşedinte.
Luna trecută, Consiliul de Stat-autoritatea administrativă a Franţei- l-a avertizat pe Sarkozy să nu interzică complet voalul, sugerând în schimb un act prin care femeile să îşi descopere feţele pentru controalele de identitate sau pentru interacţiunea cu statul.
Se aprecia că o interdicţie completă ar putea fi declarată neconstituţională şi respinsă de tribunal.
Cu toate acestea, există un sprijin larg pentru o asemenea interdicţie în parlament, iar guvernul este hotărât să facă presiuni pentru adoptarea legii, despre care susţine că va afecta doar 2000 de femei musulmane franceze care acum îşi acoperă faţa.
Majoritatea femeilor musulmane, din comunităţile de imigranţi din Franţa şi nu numai , nu poartă un voal complet, ci niqab, care acoperă faţa în afară de ochi- purtat majoritar în peninsula arabă şi statele din Golf.
Burka, un veştmânt complet, fără formă, al corpului ce acoperă faţa cu un material ţesut mai rar este purtat în unele zone din Pakistan şi Afganistan.
Mulţi intelectuali musulmani au interpretări diferite despre regullile din Coran despre ce constituie haine modeste, dar majoritatea crede că voalul este mai degrabă o tradiţie culturală decât o obligaţie religioasă.
Militanţii nord africani cu legături cu al-Qaeda au ameninţat cu atacuri contra intereselor franceze dacă este adoptată legea, iar liderul american Barack Obama a sublinilat că nu sprijină planificatele interdicţii europene.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close