Antena 3 CNN Externe Sarkozy nu s-a înţeles cu liderii est-europeni cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Sarkozy nu s-a înţeles cu liderii est-europeni cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Sarkozy nu s-a înţeles cu liderii est-europeni cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
07 Dec 2008   •   11:50

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi liderii din Europa de Est nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la planul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de gaze, cu efect de seră. Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii, speră însă în obţinerea unui acord la summitul de la Bruxelles, din 11 -12 decembrie.
Europa şi-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul anului 1990. Ideea iniţială a fost de a obliga marile întreprinderi industriale să plătească, începând din 2013, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă. Mai multe ţări, printre care Polonia, unde peste 90% din electricitate este produsă de termocentrale, se tem că această măsură va avea un impact dur asupra economiei naţionale.
La lucrări, ţara noastră a fost reprezentată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că ?discuţiile au conturat o posibilă soluţie agreabilă, care se bazează pe principiile solidarităţii europene între ţările cu o economie mai puternică şi cele cu o economie mai slabă?.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este convins un acord va fi obţinut la summitul UE de săptămâna viitoare: ?Cred că toate statele prezente aici sunt implicate activ în protecţia mediului, şi vrem să ajungem la un compromis. Am vrea să vedem că Europa trimite întregii lumi un mesaj de respect în legătură cu obiectivele şi calendarul asupra cărora am convenit la Consiliul European din martie 2007?.
La summitul pe teme legate de reducerea emisiilor de seră de la Gdansk au participat, pe lângă Franţa şi Polonia, şi România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Antena 3

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close