Antena 3 CNN Externe Scandalul cărnii de cal ajunge în Cehia. Carne de cal nedeclarată în lasagna congelată

Scandalul cărnii de cal ajunge în Cehia. Carne de cal nedeclarată în lasagna congelată

Scandalul cărnii de cal ajunge în Cehia. Carne de cal nedeclarată în lasagna congelată
Sursa foto: Foto: commons.wikimedia.org
de M.Z.    |    20 Feb 2013   •   20:06

Autorităţile sanitare cehe au anunţat miercuri că au descoperit carne de cal nedeclarată în lasagna congelată produsă de Tavola în Luxemburg şi distribuită de către societatea Nowaco.

Teste de laborator "au relevat prezenţa cărnii de cal într-un eşantion" provenind de la un supermarket Tesco, a anunţat Autoritatea cehă de inspecţie agricolă şi alimentară pe site, informează AFP.

Carnea de cal nedeclarată a fost detectată în două porţii de lasagna bologneză marca Nowaco produse în Luxemburg, iar inspectorii "au dispus ca distribuitorul să retragă imediat din circuit aceste produse".

"Producătorul este Tavola, din Luxemburg, (iar) importator şi distribuitor este Nowaco", a declarat Pavel Kopriva, un purtător de cuvânt al autorităţilor sanitare cehe.

Societatea Nowaco, cu sediul în Danemarca, este un distribuitor de produse congelate, prezent în Brazilia, China şi India, potrivit site-ului firmei.

Cehia se adaugă, astfel, unei liste lungi liste de ţări în care în semipreparate a fost utilizată carne de cal nedeclarată în loc de carne de vită.

Guvernul francez a dezvăluit existenţa unei filiere în cel puţin cinci ţări, şi anume Franţa, Luxemburg, România, Olanda şi Cipru.

Dintre cele aproximativ 750 de tone de carne vizată, aproximativ 550 de tone au fost livrate societăţii franceze Comigel via Tavola, un subcontractant ce produce semipreparate, cu sediul la Luxemburg. Carnea a fost utilizată la producerea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase vândute de către Comigel în 13 ţări europene.

Scandalul, care a izbucnit în ianuarie şi s-a limitat iniţial la carne tocată vândută în Marea Britanie şi Irlanda, s-a extins la nivel european, după descoperirea de urme de carne de cal în produse din carne de vită, în special lasagna, vândute în numeroase alte ţări.

Spre deosebire de Marea Britanie sau Irlanda, unde consumul de carne de cal este considerat tabu, în Cehia cârnaţii din carne de cal fac parte dintre produsele propuse frecvent de carmangerii.

Citeşte şi ANSVSA a dat alerta. Carne de cal, etichetată ca vită, ar fi ajuns la vânzare în Bucureşti





×
Subiecte în articol: carne de cal carne de vita
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close