Antena 3 CNN Externe Scandalul zborurilor CIA. Comisia Europeană cere României să-şi clarifice poziţia

Scandalul zborurilor CIA. Comisia Europeană cere României să-şi clarifice poziţia

Scandalul zborurilor CIA. Comisia Europeană cere României să-şi clarifice poziţia
25 Feb 2008   •   17:12

Executivul european cere României o copie a raportului realizat de Comisia Parlamentară de la Bucureşti în cazul posibilelor centre de detenţie ale CIA. Solicitarea Comisiei Europene a fost inclusă în cea de-a doua scrisoare pe aceasta temă trimisă autorităţilor române, la sfârşitul lunii ianuarie. Purtătorul de cuvânt pe probleme de Justiţie şi Afaceri Interne al Comisiei Europene a remarcat faptul că raportul elaborat în martie 2007 de Comisia de anchetă a Parlamentului României este anterior celui de-al doilea raport al senatorului elveţian Dick Marty, publicat în iunie 2007.


În acest document erau făcute acuzaţii foarte serioase şi concrete la adresa României şi Poloniei. Executivul european consideră că cele două ţări au obligaţia de a oferi informaţii despre posibile centre de detenţie utilizate de CIA pe teritoriul lor, în virtutea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.


„Am cerut autorităţilor române şi poloneze să răspundă acestor acuzaţii. De ce? Pentru că din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului rezultă clar obligaţia unui stat de a iniţia investigaţii, atunci când este confruntat cu astfel de acuzaţii", a declarat Friso Roscam- Abbing, purtător de cuvânt pe probleme de Justiţie la C.E.


În cea de-a doua scrisoare, României i se cere o copie a raportului Comisiei Parlamentare de anchetă în cazul închisorilor CIA. De asemenea, oficialii europeni mai vor să afle dacă autorităţile române intenţionează să mai realizeze investigaţii suplimentare în acest caz.


Preşedintele Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, le-a cerut statelor membre să fie transparente în această chestiune delicată, pentru ca tot adevărul să iasă la iveală, indiferent care este acesta.


Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close