Antena 3 CNN Externe Scrutin tensionat în Georgia. Opoziţia contestă victoria preşedintelui Saakaşvili (VIDEO)

Scrutin tensionat în Georgia. Opoziţia contestă victoria preşedintelui Saakaşvili (VIDEO)

Scrutin tensionat în Georgia. Opoziţia contestă victoria preşedintelui Saakaşvili <font color=red>(VIDEO)</font>
07 Ian 2008   •   09:32

Tensiune în Georgia după ce preşedintele Mihail Saakaşvili a câştigat alegerile prezidenţiale încă din primul tur de scrutin. După aflarea rezultatelor oficiale, opoziţia a cerut duminică-noapte organizarea unui al doilea tur. Deşi opoziţia contestă rezultatele, OSCE spune că scrutinul a fost unul corect. Rezultatele oficiale prezentate de Comisia electorală îl dădeau câştigător cert pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili. Acesta a obţinut 52, 8 la sută din opţiunile electoratului. Opoziţia a contestat imediat rezultatele alegerilor, motivând că scrutinul a fost fraudat. Mai mult, liderii opoziţiei au anunţat că vor contesta rezultatele alegerilor în faţa tribunalelor.

Liderii opoziţiei au îndemnat totuşi populaţia la calm, spunând că lupta lor pentru apărarea democraţiei va fi una paşnică şi politică -  

Observatorii OSCE consideră că scrutinul a fost corect. În raportul OSCE se arată că alegerile au îndeplinit majoritatea standardelor internaţionale, dar se remarcă şi anumite probleme care trebuie rezolvate urgent.

La sfârşitul anului trecut, opoziţia a organizat proteste împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili, acuzându-l pe acesta de încălcarea normelor democratice. Protestele au fost cele care l-au determinat apoi pe acesta să organizeze alegeri prezidenţiale anticipate.

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic a ieşit de la Terapie Intensivă!
x close