Antena 3 CNN Externe Semnarea acordului SUA-Cehia privind radarul anti-rachetă se amână

Semnarea acordului SUA-Cehia privind radarul anti-rachetă se amână

Semnarea acordului SUA-Cehia privind radarul anti-rachetă se amână
29 Apr 2008   •   14:24

Semnarea tratatului cu SUA privind amplasarea unui radar anti-rachetă în Republica Cehă a fost amânată, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ceh. Aceasta a negat faptul că acordul ar putea fi în pericol, susţinând că amânarea este o chestiune de ?logistică?. Ea a mai declarat că semnarea a trebuit să fie amânată deoarece secretarul american de stat Condoleeza Rice nu va putea să ajungă la Praga în data de 5 mai, aşa cum fusese stabilit, aceasta reprezentând partea americană în semnarea tratatului.

SUA şi-a propus să amplaseze radarul în Cehia ca parte a scutului anti-rachetă, care presupune de asemenea şi amplasarea a zece rachete interceptoare în Polonia.

Premierul ceh Mirek Topolanek a anunţat că acordul ar putea fi semnat la începutul lui iunie. Cu toate acestea, semnarea tratatului nu garantează faptul că staţia radar va fi amplasată pe teritoriul ceh. Documentul va trebui ratificat de parlament si contrasemnat de preşedintele Vaclav Klaus. Sondajele de opinie indică de asemenea faptul că majoritatea cehilor sunt împotriva amplasării radarului în ţara lor. Opoziţia formată din partidul Social Democrat se opune acestui tratat, cerând chiar organizarea unui referndum pe această temă.

Împotriva radarului s-a pronunţat şi Rusia care apreciază că o astfel de acţiune reprezintă o ameninţare la propria securitate naţională. Ruşii au respins asigurările Washingtonului că scutul anti-rachetă este destinat apărării unor posibile atacuri din partea Iranului şi a altor state din orient.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close