Antena 3 CNN Externe Serbia. Ambasada Statelor Unite la Belgrad a fost redeschisă

Serbia. Ambasada Statelor Unite la Belgrad a fost redeschisă

Serbia. Ambasada Statelor Unite la Belgrad a fost redeschisă
27 Feb 2008   •   19:11

NATO a plasat în alertă două batalioane de rezervă pentru a face faţă eventualelor violenţe din Kosovo. Este voba despre un batalion de rezervă britanic şi unul mixt austro-german, staţionate în prezent în afara provinciei. Între timp, Ambasada Statelor Unite la Belgrad a fost redeschisă, la aproape o săptămână după incendiul provocat de protestatarii sârbi. Clădirea reprezentanţei diplomatice americane la Belgrad este şi acum serios avariată.

La sfâşitul săptămânii trecute, zeci de protestatari sârbi au vandalizat ambasada. Reprezentanţii ambasadei au precizat că, din cauza lucrărilor de reparaţii, nu vor fi mai fi eliberate vize pentru Statele Unite o lungă perioadă de timp. Reunit la cererea preşedintelui sârb Boris Tadic, Consiliul Naţional pentru Securitate a apreciat că poliţia sârbă a acţionat profesionist în timpul protestelor de la Belgrad.

Dacă în Serbia s-au calmat spiritele, în Kosovo situaţia e în continuare tensionată. Liderul sârbilor din Kosovo a anunţat că Serbia va continua să protejeze sârbii din nordul noului stat kosovar. „Serbia va proteja întotdeauna această parte a ţării. Vom avea sprijinul guvernului sârb pentru a apăra acest teritoriu. Unii lideri spun că doar într-un mod paşnic şi diplomatic vom putea să ne apărăm integritatea teritorială a ţării noastre. Se înşeală! E inacceptabil să gândeşti astfel în acest moment. Situaţia în teren e diferită”, a declarat Milan Ivanovic, liderul sârbilor de la Mitrovica.

În plus, Serbia a avertizat că nu va mai plăti datoria externă a Kosovo, în valoare de 1,3 miliarde de dolari. În 1980, Banca Mondială a oferit un ajutor financiar rambursabil către Kosovo, pe atunci provincie autonomă. Deşi în 1999 a pierdut controlul asupra provinciei, Belgradul a continuat să achite câte 150 milioane de dolari, pe an, în contul datoriei externe a Kosovo.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close