Antena 3 Externe Serbia anulează în avans proclamarea independenţei Kosovo

Serbia anulează în avans proclamarea independenţei Kosovo

14 Feb 2008   •   17:15
Serbia anulează în avans proclamarea independenţei Kosovo

Guvernul sârb a decis joi să anuleze în avans iminenta proclamare a independenţei Kosovo, se arată într-un comunicat oficial citat de AFP. "Acţiunile şi activităţile autorităţilor interimare din Kosovo care proclamă independenţa unilaterală sunt anulate (de Guvern) întrucât acestea încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei", se precizează în comunicat.

Această decizie are în principal un caracter simbolic, menit să arate că Serbia refuză să renunţe la suveranitatea asupra Kosovo.

Ea însă nu va avea, în mod evident, nici o consecinţă asupra deciziei liderilor kosovari albanezi de a proclama duminică sau luni independenţa povinciei din sudul Serbiei, cu populaţie majoritar albaneză.

În acelaşi timp, Guvernul sârb a decis să anuleze "orice decizie a instituţiilor Uniunii Europene de a trimite o misune în Kosovo".

"(...) Aceste decizii (ale UE) nu au nici o bază legală şi nu impun obligaţii Serbiei faţă de Uniunea Europeană sau de oricine ar fi însărcinat să le aplice", se arată în acelaşi document.

Proclamarea independenţei Kosovo reprezintă "o secesiune violentă şi unilaterală a unei părţi din teritoriul Serbiei şi de aceea este nulă şi neavenită", precizează comunicatul Guvernului sârb.

Decizia Guvernului survine în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei, la cererea Serbiei şi a aliatului său tradiţional Rusia, pentru a discuta despre viitoarea proclamare a independenţei Kosovo.

Liderii albanezi din Kosovo intenţionează să proclame independenţa provinciei în curând, fiind susţinuţi de Statele Unite şi majoritatea ţărilor europene, în timp ce Serbia şi Rusia se opun ferm.

Rusia s-a arătat sceptică privind rezultatul acestei întâlniri. "Nu suntem foarte optimişti privind rezultatul întâlnirii Consiliului de Securitate", a recunsocut ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Guvernul sârb a cerut în acelaşi timp o nouă "reuniune urgentă" a Consiliului de Securitate după proclamarea independenţei Kosovo pentru ca aceasta să fie "imediat anulată", "conform cartei ONU şi rezoluţiei 1244".

Adoptată la sfârşitul conflictului din 1998-1999, rezoluţia 1244 a prevăzut că teritoriul Kosovo va fi administrat de ONU ca parte a teritoriului sârb.

Antena3.ro


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close