Antena 3 CNN Externe Serbia va avea alegeri anticipate. Tadic a anunţat că va dizolva Parlamentul

Serbia va avea alegeri anticipate. Tadic a anunţat că va dizolva Parlamentul

Serbia va avea alegeri anticipate. Tadic a anunţat că va dizolva Parlamentul
09 Mar 2008   •   09:39

Preşedintele Boris Tadici a anunţat sâmbătă seară că va dizolva Parlamentul şi îi va chema pe alegători la urne, aşa cum a propus primul ministru, Voislav Koştuniţa. Acesta a prezentat tot sâmbătă demisia Guvernului, ca urmare a divergenţelor din coaliţia de la putere, pe tema situaţiei din Kosovo.

Premierul Koştuniţa afirmă că guvernul sârb nu mai poate funcţiona, deoarece nu mai are o politică unitară într-o problemă importantă pentru viitorul ţării: Kosovo. El a propus ca alegerile anticipate să aibă loc la 11 mai, când erau oricum programate alegerile municipale şi regionale. Preşedintele Tadici a anunţat, la rândul său, că respectă opinia premierului, care nu se mai consideră în măsură să conducă guvernul.

Tadici va convoca alegerile anticipate de îndată după ce Guvernul va demisiona oficial, în cursul zilei de luni. Partidele conduse de Koştuniţa şi Tadici sunt principalele componente ale coaliţiei guvernamentale. Preşedintele a explicat că divergenţele nu se referă, de fapt, la Kosovo, deoarece ambele formaţiuni resping independenţa provinciei. Dar Koştuniţa, de orientare mai naţionalistă, susţine că Belgradul nu trebuie să mai semneze cu Uniunea Europeană nici un acord care nu include Kosovo ca ?parte integrantă? a Serbiei. Tadici doreşte, însă, ca apropierea de Uniune să continue chiar şi în actualele condiţii.

Analiştii de la Belgrad cred că decizia premierului este corectă, dar alegerile anticipate ar putea să nu aducă nici o clarificare pe scena politică.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close