Antena 3 CNN Externe Sistemul care distruge rachetele și avioanele rușilor, dezvăluit de oamenii lui Zelenski | Cum funcționează NASAMS

Sistemul care distruge rachetele și avioanele rușilor, dezvăluit de oamenii lui Zelenski | Cum funcționează NASAMS

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a confirmat livrarea, de către Statele Unite, în Ucraina a sistemului modern de apărare aeriană numit NASAMS.

Sistemul care distruge rachetele și avioanele rușilor, dezvăluit de oamenii lui Zelenski | Cum funcționează NASAMS
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2022   •   13:55

NASAMS este un dispozitiv de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat printr-un parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence.

Sistemul NASAMS se bazează pe rachetele aer-aer care în mod normal sunt montate pe avioanele F-16 și Eurofighter.

Având o rază de acțiune de până la 40 de kilometri, NASAMS este eficace când vine vorba de a doborî avioane, fiind dotat cu un radar care poate detecta aeronavele la o distanță de 100 de kilometri.

Însă el poate fi folosit și împotriva rachetelor de croazieră și vehiculelor aeriene fără echipaj.

NASAMS, victorii confirmate împotriva avioanelor irakiene, siriene și sârbești

O unitate standard a sistemului NASAMS dispune de radarul de cercetare aeriană dezvoltat de firma norvegiană, de senzorul electrooptic de ochire în infraroșu dezvoltat de Rheinmetall Defence Electronics şi centrul de conducere a focului, construit tot de compania norvegiană.

NASAMS are instalații de lansare sextuple înclinate, echipate cu rachete aer-aer cu tehnologie avansată şi rază medie de tip AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), produse de Raytheon.

NASAMS se află în dotarea a 12 țări: SUA, Norvegia, Polonia, Finlanda, Spania, Olanda, Oman, Lituania, Indonezia, Australia, Qatar și Ungaria.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pe parcursul a mii de lansări de rachete, au fost confirmate 10 victorii aeriene ale NASAMS, în care au fost distruse șase aparate MiG-29 (ale sârbilor) şi câte un aparat MiG-25 (al forțelor irakiene), MiG-23(al irakienilor), Su-22 (al armatei siriene) și Soko J-21 Jastreb (al armatei sârbe).

Foto principală și galerie: sisteme NASAMS 2 montate pe vehicule ale armatei finlandeze și spaniole și rachetă AIM-120

×
Subiecte în articol: NASAMS Volodimir Zelenski
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close