Antena 3 CNN Externe Situaţie tensionată în Caucaz. Separatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene

Situaţie tensionată în Caucaz. Separatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene

Situaţie tensionată în Caucaz. Separatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene
17 Aug 2008   •   10:07

Georgia rămâne un teritoriu periculos. Separatiştii abhazi au ocupat 13 sate georgiene şi au preluat controlul unei uzini electrice. Sâmbătă preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat planul de pace, însă autorităţile de la Tbilisi susţin că militarii ruşi nu s-au retras din zonele de conflict. De altfel, şeful armatei din zonă a subliniat că nu va retrage trupele decât dacă Medvedev îi va ordona acest lucru.

Un general rus a dezminţit categoric că trupele sale ar intenţiona să se retragă de pe teritoriul georgian: „Când preşedintele Rusiei o să mă sune pe acest telefon atunci o să mă supun ordinului şi o să încep retragerea. Sunt şi militar şi responsabil în această zonă. Rămânem pe loc, ca şi până acum, şi nu avem de gând să mergem la Tbilisi”.

Asta în ciuda poziţiei luate de Casa Albă. Preşedintele american, George W. Bush consideră că semnarea acordului de pace de către partea rusă este un pas important însă trebuie urmat de fapte concrete. „Preşedintele (Georgiei) a semnat planul de pace în şase puncte negociat de preşedintele Sarkozy din partea Uniunii Europene. Preşedintele Rusiei, Medvedev, a semnat şi el acum acest acord şi asta este o evoluţie importantă. E un pas care ne dă speranţă. Acum Rusia trebuie să onoreze înţelegerea, să-şi reragă forţele şi, evident, să pună capăt operaţiunilor militare”, a spus liderul american.

El şi-a reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei. La rândul ei, secretarul de stat american, Condoleezza Rice a declarat că trupele ruseşti trebuie să se retragă rapid de pe teritoriul georgian. În zonele de conflict, însă, situaţia este în continuare tensionată. Ruşii nu părăsesc Georgia, dar tancurile îşi schimbă poziţiile. Moscova nu dezminte mişcarea de trupe.

Ministrul rus de Externe a avertizat că nu există limită de timp pentru retragerea contingentului ţării sale din Georgia. În plus, acordul de pace semnat permite Rusiei să ia măsuri suplimentare de securitate în Osetia de Sud. De altfel, soldaţii au împărţit ajutoare oamenilor din această provincie separatistă. Oamenii au stat la coadă în capitala Ţinkvali pentru a primi alimente.

De cealaltă parte, autorităţile de la Tbilisi acuză în continuare trupele ruseşti că jefuiesc tot ce le iese în cale. În portul Poti, ruşii au dat foc ambarcaţiunilor şi au jefuit aeroportul. O dispută aprigă s-a iscat după ce autorităţile georgiene au acuzat Moscova că a ordonat distrugerea unui pod din apropiere de Tbilisi. Rusia nu recunoaşte însă acest lucru. Se pare că şi parcul naţional, aflat la aproximatov 120 de kilometri sud-est de Tbilisi, a fost ţinta bombardamentelor ruseşti. Autorităţile georgiene au cerut ajutorul Turciei pentru a stinge incendiul.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close