Antena 3 CNN Externe Sky News: Lecţii bizare despre cum se găzduieşte un summit

Sky News: Lecţii bizare despre cum se găzduieşte un summit

Sky News: Lecţii bizare despre cum se găzduieşte un summit
31 Mar 2008   •   17:10

Într-un articol intitulat sugestiv "Lecţii bizare despre cum se găzduieşte un summit" (Bizzare Lessons on Hosting A Summit), Greg Milam, corespondentul Sky News Europe, descrie - în cuvinte nu tocmai măgulitoare pentru ţara noastră - pregătirile pentru unul dintre cele mai mari evenimente găzduite la Bucureşti, summitul NATO. Greg Milam îşi începe articolul cu un citat al preşedintelui Traian Băsescu, care ar afirmat în urmă cu o săptămână că "dacă am reuşit să organizăm Festivalul Mondial al Tineretului în 1950, nu văd nici un motiv pentru care nu am putea organiza un summit NATO în prezent".

GALERIE FOTO - PREGĂTIRI PENTRU SUMMIT

Corespondentul Sky News îşi exprimă ironic speranţa că preşedintele a făcut doar o glumă cu ocazia acestei declaraţii pentru că, având în vedere faptul că personalităţi precum George W. Bush, Vladimir Putin, Gordon Brown şi alţi peste 40 de lideri mondiali vin în oraş, ar putea totuşi să fie un eveniment cu mult mai important decât un banal festival al tineretului.

Într-adevăr, în vara anului 1953, Bucureştiul a găzduit două ample manifestări internaţionale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) şi al patrulea Festival Mondial al Tineretului si Studenţilor (2-14 august).

În articolul său, Milam mai scrie că evenimentul este un moment de mândrie pentru capitala României şi că Bucureştiul a trecut prin schimbări "bizare" pentru a se asigura că totul este pregătit la parametri optimi.

Astfel, sute de muncitori au plantat flori, au montat noi semne de circulaţie şi au vopsit faţadele clădirilor. Cel mai controversat pare a fi faptul că autorităţile au strâns sute de câini vagabonzi, "o altă atracţie familiară a oraşului", mai scrie Greg Milam.

Din cauza iminentelor proteste care sunt aşteptate a avea loc, operaţiunile de securitate sunt foarte stricte. Astfel, au fost desfăşurate echipe de lunetişti, scafandri şi chiar şi echipe de luptă împotriva ameninţărilor biologice.

De asemenea, echipajele avioanelor de vânătoare şi al navelor de război sunt în stare de alertă, canalele au fost sigilate, traficul din aproape întregul oraş va fi paralizat, unele străzi fiind închise.

Conform corespondentului Sky News, aeroporturile din oraş vor fi închise şi toată lumea este îngrijorată de faptul că s-ar putea ca grupurile sanitare să nu fie suficiente. Toate acestea adaugă un plus de ciudăţenie pentru unul dintre cele mai ciudate oraşe din Europa, susţine Greg Milam.

Jurnalistul continuă precizând că summitul va avea loc la Palatul Parlamentului, cea de-a doua clădire ca mărime din lume (după Pentagon), visul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, clădire care a rămas neterminată când acesta a fost îndepărtat de la putere şi executat, în 1989.

"Când am venit pentru prima oară în Bucureşti, în vara anului 1990, palatul era punctul pe care se concentra întreaga ură a oamenilor", scrie Greg Milam, în articolul său. "În prezent, este o amintire kitschoasă şi extravagantă a anilor dictaturii ceauşiste şi a încercărilor sale de a transforma Bucureştiul în Micul Paris, în acelaşi timp făcând eforturi de a anula datoriile externe ale ţării", scrie jurnalistul englez.

Conform lui Milam, această conduită a adus ţara în sărăcie şi, cu toate că România are în continuare probleme, trebuie admirate eforturile pe care le-a făcut pentru a se moderniza.

Nu trebuie uitat că nu au trecut nici 20 de ani de când ţara a scăpat de distructiva eră comunistă, spune corespondentul Sky News. România speră că summitul va arăta lumii "o altă faţă, fermecătoare a sa", având în vedere că în capitală vor fi 3500 de jurnalişti din întreaga lume pentru a acoperi evenimentul.

Britanicul îşi exprimă compasiunea pentru "oamenii de rând" care sunt nevoiţi să ajungă la locurile de muncă trecând prin oraşul care este cunoscut a fi unul dintre cele mai congestionate din Europa.

Odată cu acest mare eveniment, traficul Bucureştiului va fi cu mult mai aglomerat. Greg Milam o citează la finalul articolului său pe "pensionara Florica Gheorghe", care i-a spus că "nu vom avea pace până nu se termină summitul NATO."

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close