Antena 3 CNN Externe Soljeniţîn, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României"

Soljeniţîn, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României"

Soljeniţîn, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României"
06 Aug 2008   •   18:27

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem, miercuri, pe scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Cruce. Motivul: ?curajul de care a dat dovadă, remarcându-se ca una dintre cele mai mari conştiinţe ale Rusiei secolului XX, şi pentru contribuţia avută la îmbogăţirea patrimoniului literaturii universale", se arată în comunicatul oficial remis agenţiei Mediafax.

În document se precizează că Anton Niculescu, secretar de stat pentru relaţii bilaterale, i-a înmânat lui Dimitri Ştodin, prim-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, decoraţia post-mortem acordată scriitorului rus.

Oficialii de la Kremlin au mulţumit României pentru gest şi au asigurat că distincţia va fi înmânată familiei scriitorului.

Marele scriitor rus Alexandr Soljeniţîn a fost condus pe ultimul drum, de sute de oameni, politicieni, scriitori dar şi simpli admiratori. Funeraliile au avut loc la Mânăstirea Donskoi din Moscova, asa cum si/a dorit Soljenitin.

Slujba religioasă a început la ora 8, ora României, când un sobor de preoţi a intonat imnuri religioase şi a citit psalmi. În tot acest timp, mulţimea prezentă în faţa mânăstirii Donskoi din Moscova stătea la rând pentru a a ajunge la catafalcul scriitorului.

Printre personalităţile care au venit la funeralii s-a aflat şi preşedintele rus Dmitri Medvedev. Cu un buchet de trandafiri roşii, preşedintele Medvedev a intrat în catedrala mânăstirii, în timpul slujbei religioase şi a prezentat condoleanţe soţiei scriitorului, Natalia Soljeniţîna, şi fiilor celor doi.

După slujba religioasă din Marea Catedrală a Mânăstirii, şase ofiţeri în uniformă au purtat sicriul cu trupul neînsufleţit al scriitorului. Înainte de ultimul moment, trei salve de foc au fost trase în aer în onoarea celui care a dezvăluit lumii întregi prin operele sale ororile sistemului concentraţionar sovietic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close