Antena 3 CNN Externe Somalia: Foametea lasă civilii pe mâna grupărilor armate

Somalia: Foametea lasă civilii pe mâna grupărilor armate

Somalia: Foametea lasă civilii pe mâna grupărilor armate
06 Mai 2008   •   12:12

Grupul Amnesty International atenţionează asupra faptului că în Somalia civilii sunt lăsaţi pe mâna grupurilor armate. Situaţia este ?cruntă? în centrul şi sudul ţării unde trupele guvernamental, aliaţii lor etiopieni şi alte grupuri armate ?au scăpat de sub control?. Crimele, torturile şi violurile săvârşite de aceştia, precum şi răpirile şi sechestrările arbitrare sunt la ordinea zilei.

Doi civili somalezi au fost împuşcaţi luni, după ce au participat la un protest impotriva preţului ridicat la mâncare, potrivit BBC News.

Persoanele care au vizitat capitala somaleză, Mogadishu, au declarat că anumite cartiere sunt părăsite, iar Amnesty International afirmă că cei care se aventurează pe străzi cad pradă bandiţilor înarmaţi care violează fete şi fură orice găsesc. De asemnea, Amnesty avertizează că situaţia este similară chiar şi în taberele de refugiaţi, care nu le mai pot oferi somalezilor protecţia de care au nevoie.

Organizaţia cere ONU să condamne aceste crime în termenii cei mai duri, să înăsprească embargo-ul de arme şi să înfiinţeze o comisie de anchetă în acest caz.

Somalia fiinţează fără un guvern central de mai bine 17 ani, iar în ultimele 17 luni guvernul interimar susţinut de Etiopia s-a luptat pentru a obţine controlul asupra ţării.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close