Antena 3 CNN Externe Somalia - o ţară devastată de foamete, copii malnutriţi şi război (VIDEO)

Somalia - o ţară devastată de foamete, copii malnutriţi şi război (VIDEO)

Somalia - o ţară devastată de foamete, copii malnutriţi şi război (VIDEO)
27 Iun 2008   •   19:52

Războiul şi seceta fac ravagii printre copiii Somaliei. O echipă de reporteri a filmat imagini teribile în ţara devastată de foamete, cu bebeluşi malnutriţi, care se zbat între viaţă şi moarte. Nu pot fi ajutaţi decât de o mână de medici, şi ei depăşiţi de situaţia catastrofală. Membrii echipei Medici fără Frontiere au instalat la Mogadiscio o misiune medicală, pentru a ajuta populaţia civilă, adusă la sapă de lemn de războiul dintre creştini şi musulmani.

Zilnic, sute de mame disperate îşi aduc copiii malnutriţi. Nu au cu ce să-i hrănească, iar bebeluşii de-abia mai respiră. Şeful misiunii Medici Fără Frontiere în Somalia, Kenneth Lavelle, spune că ?situaţia se deteriorează incredibil de repede. Am observat în ultimele două-trei luni o creştere cu 400% a numărului malnutriţilor la misiunea noastră de la periferia oraşului Mogadiscio?.

Principale victime ale războiului, majoritatea civililor nu au nicio sursă de venit şi, în plus, îndură şi seceta. Numai în capitala somaleză, peste 2.000 de copii sunt malnutriţi. Hrana lipseşte, iar de medicamente nici vorbă.

?Cred că agenţiile umanitare au nevoie de înlesnirea accesului în Somalia, pentru a furniza ajutorul de care e nevoie. Pentru ca aceasta să se întâmple, părţile implicate în conflict trebuie să respecte aceste agenţii şi să înceteze atacurile?, susţine Kenneth Lavelle.

Potrivit ONU, speranţa de viaţă în Somalia este de 46 de ani. Dintre copii, un sfert mor înainte de vârsta de cinci ani.

IMAGINI ŞOCANTE:


Observator

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close