Antena 3 CNN Externe Spaţiul Schengen se măreşte de joi cu încă nouă ţări

Spaţiul Schengen se măreşte de joi cu încă nouă ţări

Spaţiul Schengen se măreşte de joi cu încă nouă ţări
20 Dec 2007   •   15:04

De joi noapte, spaţiul Shengen se extinde până la graniţele ţării noastre. La ora 1, ora României, vor adera la spaţiul Schengen Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Acestea sunt cele nouă din zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004. Ţara noastră mai are de aşteptat cel puţin pînă în 2011 pentru a face parte din spaţiul Schengen. Noul val de extindere a spaţiului Schengen este cel mai mare din istoria comunităţii europene.

Zona Schengen va avea peste 400 de milioane de locuitori. Acordul va permite călătoriile fără restricţii pe transportul rutier, maritim şi feroviar între Lituania, Polonia, Cehia , Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Slovenia şi Malta, dar şi între acestea şi mai vechile ţări membre Schengen. Pentru a marca evenimentul în toate cele nouă state au loc o serie de concerte.

Punctul de trecere din estul Poloniei, va deveni linia de demarcaţie între Europa şi fosta Uniune Sovietică. Ucrainenii, bieloruşii, sârbii şi croaţii spun că după extinderea zonei Schengen vor fi izolaţi de membrii familiei, în timp ce oamenii de afaceri se tem de impactul economic.

Din spaţiul Schengen, acord semnat în 1985 de Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Franţa, fac parte în prezent 13 state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia şi Islanda. Deşi membre ale Uniunii, alte două state, Marea Britanie şi Irlanda, au ales să rămână în afara acestei zone.

Cipru, ţară membră a Uniunii din mai 2004, se pregăteşte să adere la Schengen în 2009, în acelaşi timp cu Elveţia, ţară cu statut de neutralitate, non-membră a UE şi NATO. România şi Bulgaria, care s-au alăturat Uniunii Europene în 2007, mai au de aşteptat până la aderarea la spaţiul Schengen, cel puţin până în 2011.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close