Antena 3 CNN Externe Spionaj industrial în Rusia. Doi fraţi au furnizat informaţii secrete unor firme străine

Spionaj industrial în Rusia. Doi fraţi au furnizat informaţii secrete unor firme străine

Spionaj industrial în Rusia. Doi fraţi au furnizat informaţii secrete unor firme străine
21 Mar 2008   •   10:43
Acuzaţii de spionaj industrial în Rusia. Ilia şi Alexandr Zaslavski, doi fraţi cu dublă cetăţenie, rusă şi americană, au fost arestaţi la Moscova de FSB, fostul KGB. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi adunat informaţii secrete pentru anumite firme străine. Întreaga situaţie ar putea crea noi tensiuni în relaţiile Rusiei cu Statele Unite şi cu Marea Britanie.

Băieţii, foşti studenţi la Oxford, sunt au fost inculpaţi acum trei zile şi au fost arestaţi la domiciliu de pe 12 martie. În ciuda acuzelor timpurii, scandalul a izbucnit abia joi, în urma unor percheziţii făcute la sediul societăţii TNK-BP şi la filiala moscovită a concernului British Petroleum, coproprietar al firmei ruseşti.

Ilia lucrează la TNK-BP, iar Alexandr este şeful unui club al foştilor studenţi în Marea Britanie, sub egida organismului oficial British Council, aflat în conflict cu autorităţile ruse.

Serviciile secrete spun că fraţii au fost surprinşi în timp ce solicitau date secrete de la un angajat în sectorul petrolului şi gazelor.

"Informaţiile erau destinate unor companii străine, pentru a le avantaja faţă de concurenţii ruşi", afirmă FSB.

Autorităţile spun că la domiciliul fraţilor s-au găsit "cărţi de vizită de la reprezentanţi ai instituţiilor militare străine şi ai CIA".

British Petroleum a negat orice implicare în acte ilegale, precizând că va colabora cu cei ce desfăşoară ancheta.

Ambasada Statelor Unite nu a comentat cazul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close