Antena 3 CNN Externe Statele care nu recunosc diplomele din România, trimise la Curtea Europeană de Justiţie

Statele care nu recunosc diplomele din România, trimise la Curtea Europeană de Justiţie

Statele care nu recunosc diplomele din România, trimise la Curtea Europeană de Justiţie
08 Apr 2008   •   22:44

Pregătirea profesională şi diplomele de calificare nu-i ajută cu nimic pe românii care vor să muncească în anumite ţări ale Uniunii Europene. În opt state comunitare, nici acum diplomele românilor nu sunt recunoscute. În consecinţă, autorităţile de la Bruxelles au trimis aceste ţări în faţa Curţii Europene de Justiţie. Austria, Cipru, Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania sunt statele care nu şi-au adaptat legislaţia în vederea recunoaşterii calificărilor profesionale emise de România şi de Bulgaria.

În consecinţă, românii, chiar dacă au pregătire în domenii precum inginerie sau medicină, se pot angaja doar ca muncitori, ospătari sau cameriste. Slujbe inferioare din punctul de vedere al pregătirii lor profesionale. Potrivit oficialilor europeni, cetăţenii din România sunt, astfel, discriminaţi. Aşa că aceste ţări trebuie să dea socolteală acum în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Până în momentul în care se va da şi un verdict în acest caz, românii care vor să lucreze în cele opt state vor întâmpina în continuare greutăţi şi se vor lovi de birocraţia stufoasă. Printre ţările cu probleme este şi Spania, unde există una dintre cele mai mari comunităţi de români din Europa.

Observator

×
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close