Antena 3 CNN Externe Sterilizate fără acordul lor. Drama prin care trec femeile din Uzbekistan

Sterilizate fără acordul lor. Drama prin care trec femeile din Uzbekistan

Sterilizate fără acordul lor. Drama prin care trec femeile din Uzbekistan
Sursa foto: foto: Semneletimpului.ro
13 Apr 2012   •   00:03

Medicii din Uzbekistan desfăşoară un program secret de sterilizare a femeilor, relatează BBC News Online, care a discutat cu mai multe femei sterilizate fără să fie informate şi fără să consimtă acest lucru.

Adolat este un din femeile care provine din Uzbekistan unde viaţa se centrează în jurul copiilor şi a unei familii mari. Însă la ea acest lucru nu se mai poate îndeplini, deoarece a fost sterilizată imediat după naşterea prin cezariană a fiicei ei. Când l-a întrebat pe doctor de ce, acesta i-a răspuns simplu: "Aşa este legea în Uzbekistan".

Cu toate acestea, sterlizarea nu este, oficial, legalizată în Uzbekistan. Dar dovezile strânse de BBC sugerează că autorităţile au condus un program în ultimii doi ani pentru a steriliza femeile din ţară, deseori fără ştirea lor.

Fiecare doctor ginecolog are o normă de sterilizări pe lună, unii având ordin să sterilizeze până la opt femei pe lună.

O altă femeie a declarat că a avut sângerări abundente şi o durere suspectă după ce l-a născut pe fiul ei, iar când a fost la medic, a descoperit că i-a fost scos uterul.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, programul de sterilizare are ca scop să controleze creşterea populaţiei în Uzbekistan, care a ajuns oficial la 28 de milioane de persoane.

Primul caz de sterlizare forţată a fost raportat în 2005, de Gulbakhor Turaeva, un patolog din oraşul Andijan care a remarcat că uterele unor femei tinere şi sănătoase sunt aduse la morga la care lucra.

După ce a strâns dovezi privind 200 de sterilizări forţate, urmărind femeile ale căror utere au fost îndepărtate, ea şi-a prezentat public descoperirile şi le-a cerut explicaţii şefilor săi.

Ea a fost concediată, iar în 2007 a fost încarcerată, fiind acuzată că a introdus ilegal în ţară literatură de opoziţie, potrivit Mediafax.


×
Subiecte în articol: Uzbekistan
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close