Antena 3 CNN Externe SUA acuză: Coreea de Nord ajută Siria să construiască un reactor nuclear

SUA acuză: Coreea de Nord ajută Siria să construiască un reactor nuclear

SUA acuză: Coreea de Nord ajută Siria să construiască un reactor nuclear
24 Apr 2008   •   13:34

Oficiali ai serviciilor secrete americane susţin că Siria a construit un reactor nuclear cu ajutorul Coreei de Nord, înainte să fie bombardată de avioane israeliene în septembrie 2007. Ei vor arăta Congresului american o casetă video care să le confirme afirmaţiile.

Un oficial american, a declarat sub acoperirea anonimatului că a văzut această casetă şi că ea este ?edificatoare?. Dovezile, spune el, vin din mai multe surse, nu doar de la serviciile secrete israeliene.

Reactorul sirian era similar unui reactor din Coreea de Nord, şi cu toate că nu era încă finalizat, asemănarea cu reactorul de la Yonbyon era vizibilă.

Siria nu a declarat acest posibil reactor la Agenţia Internaţională a Energiei Atomice. Astfel de reactoare care produc plutoniu sunt de interes internaţional, întrucât plutoniul poate fi folosit la producerea unor arme nucleare extrem de periculoase.

Avioanele de război israeliene au bombardat pe 6 septembrie 2007 zona respectivă. Din imaginile colectate de un satelit comercial, analiştii au speculat faptul că zona era folosită la construcţia unui reactor. Este pentru prima dată când oficialii serviciilor secrete americane confirmă acest lucru. Conform Washington Post, serviciile secrete israeliene au împărtăşit omologilor americani informaţiile deţinute, după ce aceştia şi-au exprimat îndoiala că în zonă s-ar fi aflat un reactor nuclear construit cu asistenţa Coreei de Nord.

Diplomaţii americani fac presiuni asupra Coreei de Nord în vederea elucidării colaborării acesteia cu Siria, în ceea ce priveşte energia nucleară. Aceste discuţii nu au avut însă o finalizare până în prezent.

În cadrul unui acord între SUA, China, Japonia, Coreea de Sud şi Rusia, Coreei de Nord i s-a cerut să dea un raport complet asupra programelor sale nucleare şi a dezvoltării acestora.

Coreea de Nord susţine că a dat acest raport SUA în noiembrie, însă oficialii americani au declarat că raportul nu a fost niciodată ?complet şi corect?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close