Antena 3 CNN Externe SUA: Candidatul republican la preşedinţie promite construirea a 45 de reactoare nucleare

SUA: Candidatul republican la preşedinţie promite construirea a 45 de reactoare nucleare

SUA: Candidatul republican la preşedinţie promite construirea a 45 de reactoare nucleare
19 Iun 2008   •   15:57

Candidatul republican la preşedenţia SUA, John McCain a afirmat miercuri că este necesară construcţia a 45 de reactoare nucleare noi până în anul 2030. El a cerut fonduri federale de două miliarde de dolari pe an, pentru a reduce dependenţa SUA de carburanţii externi.

Aflat în plină campanie electorală, într-o dezbatere axată pe problema energiei, senatorul a arătat că cele 104 reactoare care funcţionează în prezent în SUA asigură numai 20% din nevoile de electricitate ale ţării.

Într-un discurs ţinut la Missouri State University, McCain a abordat problema energiei, amplificată în ultima vreme de scumpirile repetate ale carburanţilor care au generat nemulţumiri profunde în rândul poporului american. El a propus construirea celor 45 de reactoare nucleare ca alternativă la producerea de energie şi a motivat acest plan şi prin reducerea emisiilor de gaze, responsabile de încălzirea globală. ?Aceste reactoare ?scutesc? atmosfera de echivalentul tuturor emisiilor auto din SUA? a arătat McCain. ?Şi totuşi, în ciuda acestor beneficii, planurile noastre de a construi reactorare nucleare sunt aproape inexistente.?

Senatorul a propus ceea ce numeşte ?exploatarea curată a cărbunelui? o resursă naturală foarte întâlnită în SUA. Prin construcţia reactoarelor, a arătat McCain, va fi produsă energia electrică şi vor fi generate şi locuri de muncă în sectoare ale economiei care se confruntă în prezent cu o criză.

Candidatul republican l-a criticat pe rivalul său Barack Obama pentru votul pe care acesta l-a dat în 2005, susţinând iniţiativa preşedintelui Bush de a scuti marile companii petroliere de la plata taxelor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close