Antena 3 CNN Externe SUA. Cazul "antrax", rezolvat. Biologul care s-a sinucis recent este singurul vinovat

SUA. Cazul "antrax", rezolvat. Biologul care s-a sinucis recent este singurul vinovat

SUA. Cazul "antrax", rezolvat. Biologul care s-a sinucis recent este singurul vinovat
07 Aug 2008   •   12:12

Anchetatorii americani afirmă că au soluţionat unul din cele mai grave cazuri de atac terorist, de după 11 septembrie 2001 - cel al scrisorilor otrăvite cu antrax. Procurorii sunt convinşi că singurul vinovat este un biolog, dintr-un laborator militar, care s-a sinucis când şi-a dat seama că va fi acuzat de omucidere.

Imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, scrisorile cu antrax au făcut cinci victime şi au terorizat întreaga Americă. Plicurile care conţineau bacilul mortal, sub forma unei pulberi albe, au fost adresate, între alţii, unor senatori şi unor mari instituţii de presă. Pe lângă cele cinci victime au mai fost infectate 17 persoane, care au supravieţuit. După aproape şapte ani de anchetă, FBI afirmă că a identificat vinovatul - cercetătorul Bruce Ivins de la laboratorul militar din Fort Detrick. Ivins nu mai poate, însă, răspunde pentru faptele sale, deoarece s-a sinucis la 29 iulie.

"În săptămânile dinaintea morţii sale, am discutat cu avocaţii săi despre direcţia pe care o luase ancheta, deoarece, pe baza probelor pe care le aveam, consideram că-i putem dovedi vinovăţia în faţa unui juriu, fără nici o îndoială", susţin cei de la FBI.

Procurorii spun că Ivins a acţionat singur şi că mobilul său ar fi legat de problemele psihologice de care suferea. Înaintea sinuciderii, biologul de 62 de ani se plângea că este "persecutat" de FBI. Avocaţii săi nu sunt nici acum convinşi de versiunea anchetatorilor. Ei amintesc că FBI a învinuit, ani de zile, un alt om de ştiinţă de la Fort Detrick, care până la urmă a fost scos de sub acuzare şi a primit şi aproape 6 milioane de dolari ca despăgubiri.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close