Antena 3 CNN Externe SUA şi-au alocat buget pentru schimbarea regimului de la Teheran

SUA şi-au alocat buget pentru schimbarea regimului de la Teheran

SUA şi-au alocat buget
pentru schimbarea regimului de la Teheran
27 Feb 2008   •   21:01

Ambasadorul iranian la Bucureşti, Hamid Arshadi, spune că Statele Unite şi-au alocat buget pentru schimbarea regimului de la Teheran, iar puterile occidentale care continuă să ceară la ONU impunerea de sancţiuni Iranului nu-şi urmăresc decât propriile interese. Astfel, ţara sa a rămas ţinta criticilor Occidentului, deşi, în opinia lui Arshadi, ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică demonstrează că programul nuclear al Iranului este transparent şi legitim.

„În raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se precizează că nu există nicio dovadă privind o posibilă încălcare a scopurilor declarate paşnice ale activităţilor nucleare", a declarat Hamid Arshandi.

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, spune că ambasadorul iranian la Bucureşti acuză Occidentul de politică duplicitară şi ostilă. Pe de o parte, Arshadi critică Iranul că nu-şi sistează programul nuclear, iar pe de altă parte nu ia măsuri împotriva statelor care nu respectă prevederile Tratatului de Neproliferare

Diplomatul iranian a precizat că directorul general al Agenţiei a raportat în repetate rânduri că în peste 100 de state ale lumii, printre care Italia, Spania, Grecia, Belgia, Germania, Protocolul Adiţional nu este aplicat şi, prin urmare, aceste ţări nu pot oferi o garanţie solidă.

Cât despre relaţia Iranului cu Statele Unite, ambasadorul nu crede că o eventuală venire a democraţilor la putere, la Washington, va putea garanta un dialog mai bun între cele două ţări. Iranul aşteaptă mai întâi măsuri concrete din partea americanilor pentru detensionarea relaţiilor.

Statele Unite susţin rezoluţia propusă de Franţa şi de Marea Britanie în Consiliul de Securitate al ONU, care prevede noi sancţiuni economice împotriva Iranului, pe motiv că încearcă în continuare să obţină arme nucleare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close