Antena 3 CNN Externe SUA: Sumele strânse în campania electorală ar putea atinge 1 miliard de dolari

SUA: Sumele strânse în campania electorală ar putea atinge 1 miliard de dolari

SUA: Sumele strânse în campania electorală ar putea atinge 1 miliard de dolari
05 Iun 2008   •   19:02

Sumele record adunate de candidaţii la fotoliul de preşedinte al SUA, în campania electorală, ar putea atinge un miliard de dolari, sunt de părere specialiştii americani, citaţi de Reuters. Dacă republicanul John McCain a reuşit să adune până în prezent aproximativ 96,7 milioane de dolari, reprezentanţii democraţilor au strâns sume fabuloase care, adunate, ating o jumătate de miliard de dolari.

Campionul absolut al acestei curse pare că va fi Barack Obama, senatorul de Illinois reuşind să strângă numai până la sfârşitul lunii aprilie 265,4 milioane de dolari. Mai mult, în condiţiile în care Hillary Clinton va părăsi cursa electorală în favoarea sa, specialiştii apreciază că o mare parte dintre donatorii atraşi de aceasta îşi vor orienta ?bunele intenţii? către Obama. Şi democraţii sau independenţii care, până la finalul cursei electorale erau indecişi între cei doi candidaţi, vor sponsoriza campania electorală a lui Obama, odată ce acesta se va întrece cu McCain, spun analiştii.

În plus, Obama beneficiază de un mecanism de strângere de fonduri pe internet foarte bine dezvoltat, care se bazează mai degrabă pe donaţiile făcute de clasa de mijloc americană, în timp ce principalii sponsori ai campaniei electorale sunt în general avocaţi şi bancheri.

Şi în România s-au cheltuit sume mari în campania pentru alegerile locale care tocmai s-au încheiat. Potrivit lui Victor Paul Dobre, secretar de stat pentru relaţia cu prefecturile, din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, responsabil cu organizarea alegerilor locale, au fost alocate de la bugetul de stat 66 de milioane de RON, pentru organizarea acestor alegeri. La aceasta se adaugă sumele cheltuite de fiecare partid în parte, pentru campania electorală, sume care se ridică la câteva milioane de euro.

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close