Antena 3 CNN Externe SUA. Un român vrea transferul de la Sing Sing la un penitenciar românesc

SUA. Un român vrea transferul de la Sing Sing la un penitenciar românesc

SUA. Un român vrea transferul de la Sing Sing la un penitenciar românesc
28 Iul 2008   •   22:04

Un român condamnat şi încarcerat de peste zece ani în Statele Unite încearcă să convingă autorităţile americane să îl transfere în România. Roberto Ciaprazi a răpit un copil în urmă cu 17 ani. Acum îşi ispăşeşte condamnarea pe viaţă în închisoarea de maximă securitate Sing Sing.

În vârstă de 41 de ani, Roberto Ciaprazi s-a obişnuit cu regimul de maximă securitate din închisoarea din New York. A ajuns după gratii în 1991, pentru complicitate la răpire. Ciaprazi şi un alt român au intrat în locuinţa unei familii înstărite şi au răpit copilul de 4 ani. Au cerut o răscumpărare de două sute de mii de dolari, însă au fost prinşi. Ciaprazi a pledat nevinovat, dar a primit pedeapsa maximă.

"Răpirea unui copil, adică privarea de libertate este mai gravă decât o crimă. La crimă poţi să scapi cu 8 ani. El nici n-a cooperat şi a primit o pedeapsă care se numeşte «25 to life». Asta însemană că are dreptul la eliberare condiţionată după minim 25 de ani", a declarat Pietro Pavoni, consulul României la New York.

Sentinţa e definitivă, dar românul încearcă de mai bine de 10 ani să obţină transferul la o închisoare din România. "A făcut o solicitare ca să fie transferat în România şi cu toate intervenţiile noastre este la departamentul de corecţie al Statului New York, care are latitudinea de a o aproba sau nu", a mai spus consulul, precizând că în trecut i s-au mai refuzat două intervenţii.

Autorităţile române de la New York au încercat să o ajute pe mama condamnatului, care a plecat în Statele Unite ca să-şi aducă fiul în ţară. Însă obţinerea unei aprobări pentru intrarea în închisoarea de maximă securitate, destinată celor mai periculoşi infractori, nu este un lucru uşor.

Autorităţile române şi-au dat deja acordul de principiu pentru transferul lui Ciaprazi. Pentru ca acest transfer să poată fi pus în practică, mai este nevoie şi de acordul statului federal în a cărui închisoare se află deţinutul.

Antena 3
 

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close