Antena 3 CNN Externe SUA. Victorie zdrobitoare a lui Obama în alegerile din Carolina de Sud

SUA. Victorie zdrobitoare a lui Obama în alegerile din Carolina de Sud

SUA. Victorie zdrobitoare a lui Obama în alegerile din Carolina de Sud
27 Ian 2008   •   09:24

Senatorul Barack Obama a repurtat o victorie zdrobitoare în alegerile preliminare din Carolina de Sud şi păstrează toate şansele de a deveni candidatul oficial al Partidului Democrat la preşedinţie. Obama a primit de două ori mai multe voturi decât principala sa adversară, Hillary Clinton. În ciuda faptului că este născut chiar în Carolina de Sud, senatorul John Edwards s-a mulţumit doar cu locul trei.

După succesul iniţial din statul Iowa, Barack Obama a fost întrecut de Hillary Clinton în New Hampshire şi Nevada şi avea neapărată nevoie de o victorie în Carolina de Sud. Acesta era primul stat sudist, cu o importantă minoritate de culoare, care organiza alegeri preliminare pentru candidatul democrat la preşedinţie. Cei trei candidaţi importanţi s-au angajat din plin în luptă, până în ultimul moment. Doamna Clinton şi-a adus în ajutor soţul şi fiica iar disputele verbale au devenit de-a dreptul incendiare. Duelul i-a mobilizat pe simpatizanţii democraţilor, care s-au prezentat la urne în număr neobişnuit de mare - peste 500.000.

Senatorul de culoare a primit 55% din voturi, Hillary Clinton – 27% iar John Edwards - doar 18%. Deşi, în discursul său de mulţumire, Obama a spus că diferenţele rasiale nu contează, sondajele arată că el a obţinut peste 80% din sufragiile electoratului de culoare. Doamna Clinton şi-a recunoscut înfrângerea şi se va concentra acum pe marile state New York şi California, unde deţine un avans confortabil în sondaje. Cele două state, alături de alte 20, îşi vor exprima opţiunile la 5 februarie, în aşa-numita „super-marţi”. Obama a primit, în schimb, sprijinul simbolic al fiicei legendarului preşedinte John Kennedy.

Al treilea clasat în Carolina de Sud, John Edwards, a pierdut aproape orice şansă de învestitură, dar rămâne în cursă în speranţa că va influenţa, măcar, câştigătorul final.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close