Antena 3 CNN Externe Suedia. Doi români lucrează la cel mai nou model al unui avion de vânătoare

Suedia. Doi români lucrează la cel mai nou model al unui avion de vânătoare

Suedia. Doi români lucrează la cel mai nou model al unui avion de vânătoare
30 Iun 2008   •   20:09

Fabricat după modelul JAS 39 Gripen, aparatul ar putea intra în dotarea Forţelor Aeriene din mai multe ţări începând de anul viitor. Noul Gripen Demo este un avion de luptă care poate fi folosit ca bază de cercetare atât pentru avioanele care sunt în acest moment în fabricaţie, cât şi pentru cele viitoare. 80 de ingineri, mecanici de bord şi piloţi de încercare au muncit mai bine de trei ani pentru noul avion.

Noul Gripen Demo a zburat pentru prima dată în urmă cu o lună. Testele pentru acest prototip durează însă un an de zile. Gripen Demonstrator poate executa o gamă complexă de misiuni aer-aer şi sol-aer şi e dotat cu echipament de ultimă generaţie. Inginerul român care face testele de zbor pentru avion spune că, înainte de toate, se gândeşte la viaţa pilotului. ?În planurile pe care le facem pentru fiecare verificări avem un capitol ce e legat de siguranţa zborului?, spune George Petrineanu.

Noul model al suedezilor este o variantă îmbunătăţită a avionul JAS 39 Gripen care a fost înscris în competiţia organizată de Forţele Aeriene Române pentru achiziţionarea avionului de luptă multirol. România trebuie să înlocuiască avioanele MIG 21 ale căror resurse de zbor expiră în 2010. Ministerul Apărării are de ales între avioanele suedeze JAS 39 Gripen, avioanele F-16, produse de americani, şi avioanele Eurofighter Typhoon, fabricate de un consorţiu european.



Observator

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close