Antena 3 CNN Externe Summit-ul din Franța s-a încheiat. Ce au decis Donald Trump și Emmanuel Macron

Summit-ul din Franța s-a încheiat. Ce au decis Donald Trump și Emmanuel Macron

Summit-ul din Franța s-a încheiat. Ce au decis Donald Trump și Emmanuel Macron
27 Aug 2019   •   11:06

Summit-ul G7 din Franţa a ajuns la final. Reuniunea celor mai importanţi şefi de stat s-a încheiat fără decizii concrete în faţa unor crize care macină globul la momentul actual. În ultima zi şi-a făcut apariţia surpriză inclusiv ministrul de Externe al Iranului, iar Donald Trump a lipsit de la negocierile despre programul nuclear, dar şi despre discuţiile privind schimbările climatice. Războiul comerical dintre SUA şi China, situaţia din Hong Kong şi Ucraina s-au aflat de asemenea pe agenda reuniunii.

În ultima zi a reuniunii din Biarritz, Donald Trump a lipsit din sala negocierilor, iar presa internaţională a speculat că preşedintele SUA a vrut să îşi arate astfel nemulţumirea faţă de apariţia neaşteptată la summit a ministrului de Externe iranian. 

Președintele Franţei a explicat că a fost deea sa de a negocia cu partea iraniană, insa DoNAld Trump a stiut de initiativa sa. 

„Noi suntem parte a acordului nuclear iranian. Am decis să rămânem. Astfel, am hotărât să îl învităm în calitate de prieten pe domnul ministru Zarif. Înainte de a lua această decizie însă l-am informat pe domnul preşedinte Trump. A fost ideea mea să nu implicăm Statele Unite”, a spus liderul Franței, Emmanuel Macron. 

Emmanuel Macron e de acord ca Franţa să medieze o eventuală întâlnire a lui Trump cu omologul său iranian. Liderul de la Casa Albă nu exclude aceasta varianta. 

Cred că Iranul este o ţară cu un potenţial imens. Nu căutăm să schimbăm regimul. Vrem să nu existe arme nuclare şi rachete balistice. 

Şi starea îngrijorătoare a economiei mondiale a fost în centrul discuţiilor. Germania şi Italia ar putea intra în recesiune, iar Statele Unite şi China sunt în plin război comercial. Chiar şi aşa Trump nu a ratat ocazia să îl laude pe liderul chinez şi a anunţat că îşi doreşte o nouă rundă de negocieri. 

Liderii ţărilor din G7 au făcut de asemenea apel la respectarea statutului autonomiei Hong Kong-ului şi la evitarea violenţelor în regiune. 
Summit-ul s-a încheiat fără un acord în ceea ce priveşte reprimarea Rusiei în acest grup. Preşedintele american ia in calcul să-l invite pe Vladimir Putin la următorea întâlnire, care se va desfăşura în Statele Unite.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close