Antena 3 CNN Externe Summit-ul de la Bucureşti ar putea marca reformarea NATO

Summit-ul de la Bucureşti ar putea marca reformarea NATO

Summit-ul de la Bucureşti ar putea marca reformarea NATO
02 Feb 2008   •   08:30

Un nou raport intern al NATO cere liderilor Alianţei să ia în discuţie reformarea organizaţiei, la summit-ul din aprilie, de la Bucureşti. Raportul de 152 de pagini este conceput de foşti şefi de stat major din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Olanda, şi face apel la ieşirea NATO din condiţia de instituţie din timpul războiului rece. Una dintre propunerile revoluţionare se referă la finanţarea comună a misiunilor internaţionale, pentru a evita refuzul statelor membre de a trimite trupe pe front. Una dintre cele mai mari provocări ale Alianţei este în prezent, refuzul multora dintre statele membre NATO de a contribui cu suficiente trupe şi echipament militar la Forţa pentru Assistenţă de Securitate în Afganistan.

Alianţa se confruntă cu riscul unui eşec în Afganistan în ciuda numeroaselor trupe pe care le are în zonă. Fiecare dintre membrii NATO care contribuie cu soldaţi sau echipamente îşi finanţează însă misiunea, aşa că tot mai puţne state sunt dispuse să plătească de la buget pentru misiunile Alianţei.

De zeci de ani, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Canada, Olanda şi Germania poartă cea mai mare respionsabilitate în termeni bugetari, pentru că ele participă în mod constant şi în nunmăr mare la misiunile NATO. Rezultatul este creşterea sentimentului de frustrare în rândul aliaţilor, şi în timp, erodarea solidarităţii în cadrul NATO. Raportul cere abandonarea actualului sistem de finanţare a misiunilor, şi introducerea unui buget de operatiuni finanţat în comun.

Antena 3


×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close