Antena 3 CNN Externe Susţinătorii lui Karadzici au manifestat în oraşele sârbeşti din Bosnia

Susţinătorii lui Karadzici au manifestat în oraşele sârbeşti din Bosnia

Susţinătorii lui Karadzici au manifestat în oraşele sârbeşti din Bosnia
27 Iul 2008   •   12:43

Adepţii lui Radovan Karadzici au manifestat din nou în apărarea sa, în oraşele sârbeşti din Bosnia Herţegovina. Avocatul lui Karadzici afirmă că acesta nu va putea fi predat, mai devreme de miercuri Tribunalului Penal Internaţional de la Haga. Între timp, ca din întâmplare, apar noi mărturii care-l descriu pe iniţiatorul „purificării etnice” din Bosnia drept un vindecător care făcea doar fapte bune.

Femeia care a colaborat îndeaproape, în ultimii ani, cu Karadzici şi-a spus povestea ziariştilor de la Associated Press. Mila Ciceak este revoltată că a fost descrisă drept iubita lui Karadzici şi are doar cuvinte de laudă pentru cel pe care-l cunoştea ca „doctorul Dragan Dabici”. Reporterii au ajuns şi la familia unui copil de patru ani pe care aşa-zisul doctor ar fi fost pe cale să-l vindece de autism.

Mai neplăcută este dezvăluirea că Radovan Karadzici a locuit, fără probleme, la Viena, în timp ce era căutat în toată Europa. Potrivit presei austriece, el nu a folosit actele false sârbeşti, ci un paşaport croat cu care putea intra în Austria fără viză. El s-a prezentat tot ca practicant al medicinei alternative şi a tratat câţiva bolnavi din rândul imigranţilor sârbi. Falsul vindecător a fost chiar interogat, din întâmplare, de poliţiştii austrieci, care nu s-au ostenit să-i verifice paşaportul.

În Bosnia continuă demonstraţiile în sprijinul lui Karadzici iar opoziţia naţionalistă din Serbia încearcă să profite şi ea de situaţie. Partidul Radical Sârb plănuieşte, marţi, un miting de amploare la Belgrad. O deputată a partidului a mers şi mai departe şi l-a ameninţat pe preşedintele Boris Tadici cu un blestem care s-a abătut asupra tuturor trădătorilor din istoria Serbiei. Ea a amintit şi de fostul premier Zoran Djindjici, asasinat în 2003.

Pe de altă parte, preşedinţia sârbă a confirmat că Tadici a primit mai multe mesaje electronice în care era ameninţat cu moartea.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close