Antena 3 CNN Externe Sute de alpinişti, blocaţi pe Everest, pentru ascensiunea torţei olimpice

Sute de alpinişti, blocaţi pe Everest, pentru ascensiunea torţei olimpice

Sute de alpinişti, blocaţi pe Everest, pentru ascensiunea torţei olimpice
29 Apr 2008   •   10:39

Românul Constantin Lăcătuşu şi alte sute de alpinişti din toată lumea sunt blocaţi într-o tabără de pe versantul nepalez al Muntelui Everest, la 6.500 de metri, până când flacăra olimpică va fi purtată pe cel mai înalt vârf din lume. Guvernul nepalez, de orientare pro-chineză, a luat măsuri deosebite pentru a preveni orice protest cu prilejul ascensiunii flăcării olimpice pe Everest.

O echipă de alpinişti chinezi este în drum spre Everest, purtând o torţă specială care poate păstra flacăra aprinsă chiar şi la mari altitudini. Data la care va ajunge flacăra pe vârf este păstrată secretă. Ascensiunea are loc pe versantul tibetan, dar măsurile de securitate s-au extins şi în Nepal. Autorităţile de la Kathmandu nu s-au mulţumit doar să suspende expediţiile pe ?acoperişul lumii?, ci au impus şi întreruperea totală a comunicaţiilor cu tabăra de la 6500 de metri. Telefoanele prin satelit au fost sechestrate iar o echipă de la BBC a fost invitată ?politicos, dar ferm?, să părăsească tabăra. ?Facem asta pentru prietenul nostru, China?, a explicat un demnitar nepalez.

Un alpinist american a fost expulzat şi i s-a interzis accesul în Nepal timp de doi ani după ce i s-a descoperit în rucsac o lozincă pro-tibetană pe care intenţiona s-o ducă pe Everest. Guvernul nepalez a desfăşurat în zonă şi forţe de securitate care au permisiunea să deschidă focul asupra eventualilor manifestanţi pro-tibetani.

Între timp, o altă torţă olimpică a ajuns în Vietnam, după popasuri în mai multe oraşe ale lumii, marcate adesea de proteste. Nici în Vietnam nu sunt excluse manifestaţiile, dar nu pe tema Tibetului ci a disputei privind frontiera maritimă cu China.

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close