Antena 3 CNN Externe Talibanii au împușcat un interpret afgan la aeroportul din Kabul

Talibanii au împușcat un interpret afgan la aeroportul din Kabul

Un interpret afgan care a lucrat pentru forțele australiene a fost împușcat de talibani în timp ce încerca să ajungă marți noaptea la aeroportul din Kabul, pentru a se îmbarca într-un zbor de evacuare, transmite BBC.

Talibanii au împușcat un interpret afgan la aeroportul din Kabul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2021   •   12:58

Presa australiană publică fotografii cu bărbatul care este îngrijit de un medic.

SBS relatează că afganul lucrase pentru armata australiană în cadrul operațiunilor din provincia Uruzgan între anii 2010 și 2011.

El a fost împușcat în picior la un punct de control al talibanilor (foto următoare, atenție, imagini cu impact emoțional).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Interpretul urma să urce la bordul primei curse organizate de armata australiană pentru evacuarea cetățenilor acestei țări și a colaboratorilor din Afganistan.

Avionul a decolat cu 26 de persoane la bord, dar avea capacitatea de a transporta 128 de persoane.

Acest incident este doar o parte a scenelor caracterizate de violență și haos, care sunt raportate zilnic la aeroportul din Kabul după ce duminică talibanii au preluat controlul în Kabul.

Accesul în aeroport este controlat de militanți și, conform relatărilor concordante ale reporterilor de la fața locului, insurgenții permit doar trecerea cetățenilor străini.

Conform unei surse oficiale talibane, cel puțin 12 oameni au murit, de duminică, la aeroportul din Kabul.

SUA i-au acuzat, miercuri, pe talibani, că și-au încălcat angajamentul de a-i lăsa să ajungă la aeroport pe civilii afgani care vor să plece din țară.

"Am văzut relatări care spun că, în pofida declarațiilor publice făcute de ei și angajamentelor luate față de guvernul american, talibanii îi împiedică să ajungă la aeroport pe cetățenii afgani care vor să părăsească țara. Talibanii speră să creeze un guvern în Afganistan. Caută legitimitate. Monitorizăm toate acțiunile lor", a spus Wendy Sherman, adjunct al Secretarul de Stat american.

Ea a adăugat că, deocamdată, talibanii par să își respecte promisiunea de a le permite cetățenilor americani să ajungă pe aeroport.

Președintele american Joe Biden a anunțat că va menține forțele armate la Kabul și după data de 31 august, dacă SUA nu reușesc să îi evacueze pe toți  americanii din Afganistan.

Foto principală: Primul zbor de evacuare organizat de forțele militare australiene. 26 de persoane au decolat la bordul unui Hercules C-130. 18 august 2021

×
Subiecte în articol: interpret afgan impuscat talibani Kabul
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close