Antena 3 CNN Externe Biden intenționează să mențină forțele la Kabul și după data de 31 august, dacă nu reușește evacuarea tuturor americanilor din Afganistan

Biden intenționează să mențină forțele la Kabul și după data de 31 august, dacă nu reușește evacuarea tuturor americanilor din Afganistan

Președintele Joe Biden a declarat miercuri că va menține trupele americane în Afganistan până când va fi evacuat și ultimul american, chiar dacă asta înseamnă să depășească termenul agreat pentru retragere, de 31 august.

Biden intenționează să mențină forțele la Kabul și după data de 31 august, dacă nu reușește evacuarea tuturor americanilor din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Aug 2021   •   11:24

Într-un interviu acordat postuluiABC News, Biden a spus că Statele Unite ”vor face tot ce le stă în putere” să scoată cetățenii americani, și pe aliații lor din Afganistan înainte de termenul limită.

Presat de întrebările moderatorului despre cum va putea administrația să se asigure că toți civilii vor fi putea extrași din Kabul până pe 31 august, Biden a afirmat că ” dacă mai există cetățeni americani acolo, vom sta până când îi vom scoate pe toți”.

„Vom stabili în acel moment cine este încă acolo”, a spus preşedintele SUA. a adăugat el, fără a preciza intenţiile americane cu privire la afganii care nu vor reuşi să ajungă la aeroportul din Kabul până la această dată.

Aproape 15.00 de americani sunt acum în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul țării

Administrația Biden a fost aspru criticată pentru scenele de violență din aeroportul în care mii încearcă să prindă un loc în zborurile ce îi vor duce departe de talibani.

 ”Ceea ce am crezut este că ‘trebuie să preluăm controlul. Trebuie să ne mişcăm mai rapid. Trebuie să avansăm într-un mod care ne permite să preluăm controlul asupra acestui aeroport’.

Şi am făcut-o”, a răspuns Joe Biden când a fost întrebat ce a simțit când a văzut imaginile devenite virale deja, din aeroportul din Kabul, potrivit AFP.

În cadrul aceluiași interviu, președintele SUA a sugerat că administrația nu ar fi putut face nimic pentru a preveni acest haos ”că într-un anumit mod a existat o cale de ieşire fără să apară haosul, nu văd cum este posibil acest lucru”.

Fondul Monetar Internațional a declarat că momentan, noul guvern din Afganistan nu va avea acces la împrumuturi sau alte resurse

„În prezent există o lipsă de claritate în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la recunoaşterea unui guvern în Afganistan, drept consecinţă a căruia ţara nu poate accesa resurse ale FMI", a declarat un purtător de cuvânt al FMI într-o declaraţie prin e-mail.

„Aşa cum se întâmplă întotdeauna, FMI este ghidat de opiniile comunităţii internaţionale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Oficiali afgani şi americani au afirmat că majoritatea activelor băncii centrale a Afganistanului, de aproape 10 milioane de dolari, sunt păstrate în afara ţării, ferite probabil de accesul talibanilor.

Un oficial al administraţiei Biden a afirmat anterior că activele băncii centrale deţinute în SUA nu vor fi puse la dispoziţia talibanilor.

Rezervele brute ale Băncii Centrale afgane se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional.
 

×
Subiecte în articol: Joe Biden Afganistan Kabul
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close