Antena 3 CNN International News Talibanii au tras în civili la Jalalabad, după ce protestatarii au dat jos steagul militanților. Haosul revine la Kabul

Talibanii au tras în civili la Jalalabad, după ce protestatarii au dat jos steagul militanților. Haosul revine la Kabul

Talibanii s-au ciocnit, miercuri, cu protestatari din Jalalabad care au dat jos steagul militanților arborat în piața centrală iar surse locale raportează morți și răniți.

Talibanii au tras în civili la Jalalabad, după ce protestatarii au dat jos steagul militanților. Haosul revine la Kabul
de Adrian Iclozan    |    18 Aug 2021   •   15:13

În capitală, haosul a revenit pe aeroportul din Kabul, după ce islamiștii au tras focuri de armă pentru a ține la distanță mulțimea de oameni disperați care încearcă să părăsească țara.

Kabul, miercuri: Talibanii trag pentru a dispersa mulțimea

"Mașinile sunt bară la bară și abia se mișcă. Sunt luptători talibani peste tot și i-am văzut cum încearcă să-i respingă, fizic, pe cei care se duc spre aeroport. I-am văzut și auzit trăgând o mulțime de focuri de armă pentru a dispersa mulțimea. Nu trag spre oameni dar, cu atât de multe persoane și vehicule în jur, oamenii ajung să fie răniți (...)

Nu este clar dacă oamenii au actele în ordine sau dacă au fost respinși și li s-a spus că nu pot trece sau dacă, pur și simplu, nu au cele necesare pentru a intra", relatează reporterul CNN Clarissa Ward, care a privit scena de la circa 200 de metri de intrarea în aeroport și a caracterizat situația drept "haotică și, cu siguranță, periculoasă".

Pe acest fundal, care a caracterizat și ziua anterioară, un avion militar care ar fi trebuit să evacueze cetățeni olandezi a fost forțat să decoleze fără niciun pasager la bord.

Ministerul olandez de externe a precizat, miercuri, că sunt cetățeni olandezi care au fost preluați de alte zboruri ce au decolat de la Kabul.

Jalalabad, miercuri: Talibanii trag în mulțime

În estul Afganistanului, la Jalalabad, rezidenți protestatari au escaladat monumentul pe care era arborat steagul taliban, alb, cu declarația de credință, Shahada, scrisă cu negru.

Clipuri video și fotografii distribuite pe rețelele sociale arată cum protestatarii au pus în loc drapelul național negru-roșu-verde, cu stemă în mijloc.

Martori citați de CNN spun că talibanii au reacționat violent, trăgând asupra mulțimii și bătând protestatarii.

Zgomotul împușcăturilor se aude distinct în secvența următoare, în care se văd oameni alergând să se pună la adăpost.

Surse locale spun că talibanii au ucis cel puțin doi oameni și au rănit numeroși alții.

Informația nu a putut fi verificată independent de CNN.

"Voiam să-i opresc pe talibani să profaneze steagul afgan", a spus un protestatar. "Apoi au început împușcăturile și talibanii m-au înconjurat și m-au bătut", a continuat el.

Protestul a fost condus de tineri dar la el s-au raliat oameni de toate vârstele, notează CNN.

Participanții spun că, în ciuda reacției violente a islamiștilor, vor ieși din nou la protest.

Talibanii nu au comentat incidentul din Jalalabad.

Talibanii au distrus o statuie la Bamiyan, la fel ca în urmă cu 20 de ani

În estul țării, la Bamiyan, militanții au distrus statuia unui proeminent luptător anti-taliban din perioada războiului, Abdul Ali Mazari, executat de talibani în 1995 (fotomontajul următor, cu monumentul lui Mazari înainte și după distrugere).

Gestul amintește de distrugerea statuilor lui Buda și a siturilor arheologice din oraș, la care au recurs talibanii în urmă cu 20 de ani, la ordinul Mullahului Omar și aruncă noi dubii asupra declarațiilor conciliatoare făcute în ultimele zile de propaganda islamiștilor.

×
Subiecte în articol: Jalalabad protest steag talibani
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close