Antena 3 CNN Externe Talibanii rămân o ameninţare cât timp li se permite refugierea in Pakistan

Talibanii rămân o ameninţare cât timp li se permite refugierea in Pakistan

Talibanii rămân o ameninţare cât timp li se permite refugierea in Pakistan
31 Mai 2008   •   13:00

Comandantul forţelor NATO din Afganistan avertizează că talibanii vor rămâne încă multă vreme o ameninţare, dacă li se permite să se refugieze dincolo de frontieră, în Pakistan. Talibanii au ocupat vineri pentru scurtă vreme, un oraş din centrul Afganistanului, dar s-au retras, înainte de sosirea trupelor guvernamentale.

Un grup de talibani a cucerit, joi seara, un district izolat din provincia Ghazni. Şeful lor s-a lăudat că a luat opt prizonieri din rândul poliţiei locale, fără să sufere vreo pierdere: ?Cu ajutorul lui Allah, toţi prietenii noştri sunt bine şi aşteaptă la posturile lor de luptă sosirea forţelor guvernamentale.?

Rebelii s-au retras, totuşi, din oraş înainte de sosirea întăririlor trimise de guvern. Un alt purtător de cuvânt al talibanilor a susţinut că ei nu au avut niciodată intenţia să păstreze oraşul. Talibanii controlează, în schimb, câteva zone din sudul ţării, unde luptele sunt mult mai grele şi unde acţionează şi militarii români.

Generalul american Dan McNeill, care va preda în curând comanda trupelor NATO din Afganistan, crede că talibanii nu pot fi definitiv învinşi cât timp sunt lăsaţi să-şi refacă forţele în adăposturi sigure: ?Nu cred că se pune suficientă presiune asupra teroriştilor şi insurgenţilor în refugiile pe care le au chiar în afara zonei de acţiune a forţelor internaţionale. Şi cred că acesta este poate cel mai semnificativ factor.?

Generalul s-a referit la guvernul pakistanez, care nu deţine controlul deplin asupra regiunilor de la frontiera cu Afganistanul, unde se adăpostesc talibanii. Armata pakistaneză a purtat chiar negocieri şi a încheiat armistiţii cu rebelii.

Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close