Antena 3 CNN Externe Câte tancuri din Occident va primi, de fapt, Ucraina. "Vor veni în valuri", spune ministrul de Externe de la Kiev

Câte tancuri din Occident va primi, de fapt, Ucraina. "Vor veni în valuri", spune ministrul de Externe de la Kiev

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat constituirea unei coaliții de state care urmează să livreze tancuri armatei ucrainene.

Câte tancuri din Occident va primi, de fapt, Ucraina. "Vor veni în valuri", spune ministrul de Externe de la Kiev
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2023   •   16:12

"Coaliția pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menționa că, în primul val de contribuții, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri occidentale", a declarat Kuleba, marți, într-un briefing de presă online.

Potrivit ministrului ucrainean, Kievul lucrează în spatele ușilor închise pentru a convinge și alte state să îi furnizeze tancuri, în ceea ce oficiali spun că este un moment crucial al războiului.

"Continuăm să facem demersuri atât pentru extinderea coaliției pentru tancuri, cât și pentru creșterea contribuțiilor statelor care s-au angajat deja", a spus el.

Germania a anunțat, săptămâna trecută, livrarea a 14 tancuri Leopard 2, într-o mișcare sincronizată cu SUA, care au anunțat trimiterea a 31 de tancuri Abrams. Anterior, Marea Britanie a transmis că va livra Ucrainei 14 tancuri Challenger.

Citește și: Cancelarul Olaf Scholz fixează un nou prag "de nedepășit" în ajutorul militar german pentru Ucraina. Șefa partidului lui Scholz nu e atât de sigură

Polonia a anunțat, la rândul său, că trimite Kievului tancuri Leopard 2.

Olanda, care nu dispune de astfel de tancuri, a menționat că este dispusă să le achiziționeze, pentru a le trimite Ucrainei.

Tancurile trimise de Berlin ar urma să ajungă în dotarea armatei ucrainene la sfârșitul lui martie, cel târziu, după cum a spus ministrul Boris Pistorus.

Kievul plănuiește să lanseze o contraofensivă majoră pentru a recuceri părți din teritoriul ocupat de Rusia în sudul și în estul țării.

Statele Unite le-au cerut responsabililor ucraineni să amâne aceste planuri până când asistența militară occidentală va sosi în țară.

Kievul este îngrijorat, de asemenea, că Rusia ar putea lansa propria sa ofensivă majoră în săptămânile sau lunile următoare.

×
Subiecte în articol: Dmitro Kuleba tancuri Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close