Antena 3 CNN Externe Cancelarul Olaf Scholz fixează un nou prag "de nedepășit" în ajutorul militar german pentru Ucraina. Șefa partidului lui Scholz nu e atât de sigură

Cancelarul Olaf Scholz fixează un nou prag "de nedepășit" în ajutorul militar german pentru Ucraina. Șefa partidului lui Scholz nu e atât de sigură

După ce și-a dat acordul pentru livrarea a 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina și pentru expedierea către Kiev a acestor care de luptă de către terțe țări, cancelarul german Olaf Scholz a fixat o nouă limită a ajutorului militar furnizat de țara sa în conflictul declanșat acum aproape un an de Rusia.

Cancelarul Olaf Scholz fixează un nou prag "de nedepășit" în ajutorul militar german pentru Ucraina. Șefa partidului lui Scholz nu e atât de sigură
de Adrian Iclozan    |    30 Ian 2023   •   15:43

Scholz a respins explicit ideea de a trimite Kievului avioane de luptă.

Însă acestă opoziție principală și punctuală ar putea avea soarta celor precedente.

Cu puțin timp înainte de invazia rusă, Germania a renunțat - după presiuni exercitate de SUA - la gazoductul Nord Stream 2 conceput pentru aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, în condițiile în care conducta era finalizată și aștepta doar certificarea din partea Berlinului.

De asemenea, Germania s-a arătat inițial dispusă să ajute Ucraina în războiul declanșat de Rusia doar cu ajutor non-letal, de tipul căștilor de protecție pentru soldați.

Citește și După tancurile Leopard 2, Kievul cere aliaților avioane de luptă  

Refuzurile germane care s-au transformat în aprobări în războiul Rusiei în Ucraina

În cele din urmă, reticența Berlinului a fost învinsă iar în Ucraina a ajuns armament german. Nu atât de repede și atât de mult pe cât a dorit Kievulul, e adevărat.

În sfârșit, la începutul acestui an era incertă livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

Și acest prag a fost depășit prin negocieri: Berlinul a anunțat trimiterea de astfel de tancuri într-o mișcare coordonată cu Washingtonul, care a comunicat, la rândul său, trimiterea de tancuri Abrams.

Tancurile ar urma să ajungă în câteva luni, nefiind clar dacă se vor afla deja pe front în perspectiva unei probabile ofensive pregătite de Moscova pentru sfârșitul acestei ierni sau pentru începutul primăverii.

Însă faptul că Germania și SUA, precedate de Londra, au luat anunțat public că trimit Kievului câteva zeci de tancuri moderne reprezintă o victorie politică. Rămâne de văzut dacă și una militară.

Scholz: "Nu se pune problema trimiterii de avioane de luptă Ucrainei"

După tancurile moderne, următoarele articole de pe "lista de cumpărături pentru război" întocmită de Kiev sunt avioanele de luptă occidentale. 

Însă cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu are în vedere trimiterea de avioane militare Ucrainei.

"Nu se pune problema avioanelor de luptă", a spus el într-un interviu pentru ziarul german Tagesspiegel, în care a avertizat împotriva angajării "într-o competiție în care fiecare (aliat) încearcă să-l depășească pe celălalt, atunci când vine vorba de sisteme de armament".

El a mai arătat că Germania nu va trimite trupe în conflictul din Ucraina și că e important ca "toți cei care și-au anunțat intenția de a furniza Ucrainei tancuri de luptă să o facă".

Șefa partidului lui Scholz nu spune "nu" avioanelor cerute de Kiev

Spre deosebire de șeful cabinetului de la Berlin, Saskia Esken, șefa Partidului Social-Democrat german - al cancelarului Scholz - nu a exclus în mod explicit susținerea Ucrainei cu avioane de luptă.

Într-o declarație citată de presa internațională, Esken a insistat, însă, că Germania nu este parte în conflictul din Ucraina și că guvernul său vrea să evite acest lucru în viitor. 

În același timp, este important ca, prin toate deciziile sale, Germania să-i arate clar președintelui Vladimir Putin că respinge agresiunea rusă, a adăugat ea.

Foto: Cancelarul Olaf Scholz și Olaf Saskia Esken șefa SPD, Partidul Social-Democrat din Germania

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz ajutor militar Ucraina avioane
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close