Antena 3 CNN Externe O țară din Europa își vaccinează rațele din cauza unei maladii letale, care se transmite și la animale

O țară din Europa își vaccinează rațele din cauza unei maladii letale, care se transmite și la animale

Presa internațională relatează cazul unic al unei țări din Europa, care a decis să-și vaccineze rațele.

O țară din Europa își vaccinează rațele din cauza unei maladii letale, care se transmite și la animale
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Anastasiia Smolienko
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2023   •   11:05

Este vorba despre Franța, unde autoritățile au intrat în alertă din cauza gripei aviare.

Demersul este menit să evite o nouă explozie a acestei infecții virale, care a dus la eutanasierea a zeci de milioane de păsări în ultimii ani.

"Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni. Presiunea virusului rămâne puternică, însă vaccinarea ar trebui să ne permită să rămânem în zona cazurilor punctuale şi să evităm valul de infecții în crescătoriilor noastre", a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie.

Se estimează că aproximativ 60 de milioane de rațe vor fi vaccinate până în vara lui 2024, cu două doze de vaccin pentru fiecare pasăre.

Citește și: Focar de salmoneloză aviară, la o fermă de păsări din Sibiu. Peste 14.000 de găini vor fi ucise

Pe fondul crizelor repetate de gripă aviară, Franța a decis să impună vaccinarea preventivă obligatorie în crescătoriile care au peste 250 de rațe, începând cu data de 1 octombrie 2023.

Aceste păsări, crescute pentru specialități gastronomice precum foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special, pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

Virusul, care afectează Franța aproape fără încetare din 2020, a devenit unul endemic în Europa, decimând coloniile de păsări marine şi perturbând producția locală de ouă şi carne de pasăre.

Au fost confirmate cazuri de transmitere a gripei aviare la animale

Însă și mamiferele pot fi infectate: au fost identificate cazuri de infecție la 26 de ferme de animale cu blană din Finlanda, după cum a anunțat recent Agenția sanitară europeană, EFSA.

Atunci când se descoperă un caz de gripă aviară, păsările sunt sacrificate şi, în plus, se recurge la eutanasieri preventive în crescătoriile din apropiere, astfel că producția este perturbată în mod semnificativ iar pierderile economice se acumulează.

Guvernul de la Paris speră să pună capăt acestui ciclu gratie vaccinului contra gripei aviare.

×
Subiecte în articol: rate gripa aviara Franta Jocelyn Marguerie
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close