Antena 3 CNN Externe Tăriceanu: Integritatea Georgiei este esenţială pentru România

Tăriceanu: Integritatea Georgiei este esenţială pentru România

Tăriceanu: Integritatea Georgiei este esenţială pentru România
28 Aug 2008   •   13:27

În urma unei întrevederi cu senatorul american Richard Lugar, premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că "integritatea şi independenţa Georgiei sunt pentru România un punct esenţial, iar acest subiect va face şi obiectul discuţiilor pe care le vom avea la Consiliul European, de luni, de la Bruxelles". Totodată, crearea unui cadru de stabilitate în regiune reprezintă o prioritate, a mai spus Tăriceanu.

La rândul său, senatorul american a spus că apreciază rolul României în ceea ce priveşte securitatea energetică în Regiune. "Apreciem eforturile importante făcute de România pentru dezvoltarea proiectelor conductelor Nabucco şi Constanţa-Trieste", a afirmat senatorul Lugar, liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA.

Totodată, oficialul american a ţinut să evidenţieze că, pe lângă problema energetică, la nivel mondial există şi o problemă legată de preţurile produselor alimentare, arătând că şi România poate avea o contribuţie la rezolvarea acesteia prin creşterea producţiei agricole şi a aplicării în dezvoltarea culturii agricole a celor mai recente inovaţii ale ştiinţei, scrie Agerpres.

Potrivit site-ului Congresului american, în contextul incursiunii Rusiei în Georgia, senatorul republican de Indiana, Richard G. Lugar, se află într-un turneu de două săptămâni în nouă ţări, misiunea sa axându-se pe securitatea energetică a Alianţei transatlantice. În acelaşi context, la Bruxelles vor avea loc luni, 1 septembrie, lucrările Consiliului European Extraordinar, la care va participa şi premierul Tăriceanu.

În vederea acestui summit extraordinar, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a declarat că ţările membre ale Uniunii Europene au "în vedere sancţiuni" împotriva Moscovei. AFP notează că este pentru prima dată când Parisul, care deţine preşedinţia UE în acest semestru, menţionează posibilitatea unor sancţiuni împotriva Moscovei în contextul crizei georgiene.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close