Antena 3 CNN Externe Tensiune în fâşia Gaza. Criza umanitară rămâne o ameninţare

Tensiune în fâşia Gaza. Criza umanitară rămâne o ameninţare

Tensiune în fâşia Gaza. Criza umanitară rămâne o ameninţare
23 Ian 2008   •   10:26

Sute de palestinieni din Fâşia Gaza au pătruns, miercuri dimineaţă, pe teritoriul egiptean, după explozia mai multor bombe care au deschis breşe în zidul ridicat pe frontieră. Incidentul a urmat după o confruntare violentă care a avut loc, marţi, la singurul punct de trecere dintre Gaza şi Egipt. Tensiunea din Fâşia Gaza se menţine la cote înalte din cauza blocadei impuse de Israel, deşi statul evreu a ridicat parţial restricţiile.

Centrala electrică din Gaza funcţionează din nou, după ce guvernul israelian a permis aprovizionarea ei cu păcură, în urma presiunilor internaţionale. Stocul rămâne, totuşi, insuficient iar curentul electric este întrerupt, pe rând, în cartierele oraşului.

Palestinienii cer ridicarea totală a blocadei, impusă de Israel ca represalii la tirurile de rachete ale extremiştilor din Gaza. Sute de palestinieni, între care multe femei, au forţat ieri punctul de trecere de la Rafah, la graniţa Fâşiei Gaza cu Egiptul, pentru a pune capăt blocadei, măcar simbolic.

Soldaţii egipteni au tras salve de avertisment pentru a ţine în frâu mulţimea. Nouă demonstranţi şi un militar egiptean au fost răniţi. În cele din urmă, forţele egiptene au readus situaţia sub control. În afara graniţei israeliene, în prezent blocată, punctul de trecere de la Rafah este singura legătură a Fâşiei Gaza cu restul lumii.

Dar Egiptul a interzis aproape total accesul după ce islamiştii din Hamas au preluat puterea în Gaza. Hamas a cerut, ieri, Ligii Arabe să impună guvernului egiptean redeschiderea frontierei.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas, rival politic al mişcării Hamas, a cerut şi el ridicarea blocadei şi a propus ca forţele sale de securitate să preia controlul asupra frontierei. Abbas a condamnat, de asemenea, atacurile extremiştilor palestinieni lansate din Gaza asupra Israelului.

Antena 3

×
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close