Antena 3 CNN Externe Tensiuni în Kosovo. 33 de poliţişti ONU au fost răniţi

Tensiuni în Kosovo. 33 de poliţişti ONU au fost răniţi

Tensiuni în Kosovo. 33 de poliţişti ONU au fost răniţi
17 Mar 2008   •   11:09

Situaţie extrem de tensionată în nordul Kosovo, la o lună de la proclamarea unilaterală a independenţei provinciei. Confruntări violente au izbucnit în oraşul Mitroviţa, între forţele internaţionale şi sute de sârbi kosovari. Focuri de armă izolate împotriva militarilor forţelor internaţionale au fost semnalate. 33 de poliţişti polonezi şi ucraineni din cadrul misiunii ONU şi 80 de etnici sârbi au fost răniţi. În acelaşi timp, un înalt responsabil al poliţiei a anunţat că trupele ONU au primit ordin să se retragă din Mitroviţa, în urma confruntărilor.

Incidente au izbucnit după ce poliţia ONU a preluat controlul asupra tribunalului administrat de Naţiunile Unite şi ocupat, în urmă cu trei zile, de sute de sârbi. Trupele din cadrul misiunii Naţiunilor Unite au primit ordinul să se retragă din Mitroviţa după câteva ore de confruntări violente. Incidentele au izbucnit de la primele ore ale dimineţii, când poliţia ONU şi militari KFOR au luat cu asalt clădirea tribunalului ONU din Mitroviţa.

Instituţia a fost ocupată încă de vineri de sute de etnici sârbi, foşti angajaţi ai tribunalului, care au interzis accesul albanezilor. Militari în vehicule blindate au blocat drumurile de acces spre tribunal. Trupele de securitate au preluat controlul asupra clădirii şi au făcut 53 de arestări. Zeci de sârbi din Mitroviţa au ripostat însă şi au aruncat cu pietre şi petarde spre soldaţi. Un vehicul al trupelor KFOR a fost incendiat.

Poliţia a folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa mulţimea. Ulterior, convoiul ONU în care se aflau persoanele arestate a fost atacat de un alt grup de sârbi, iar unii deţinuţi au evadat. Serbia a cerut ferm eliberarea tuturor etnicilor sârbi arestaţi. Mai mulţi poliţişti polonezi din cadrul misiunii ONU au fost răniţi în confruntări. Sunt cele mai grave incidente înregistrate în Kosovo, după ce provincia şi-a declarat unilateral independenţa, în urmă cu o lună.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close