Antena 3 CNN Externe Tensiuni în Orientul Mijlociu în urma assinării liderului Hezbollah (VIDEO)

Tensiuni în Orientul Mijlociu în urma assinării liderului Hezbollah (VIDEO)

Tensiuni în Orientul Mijlociu în urma assinării liderului Hezbollah <font color=red>(VIDEO)</font>
14 Feb 2008   •   08:52

Moartea liderului grupării şiite libaneze Hezbollah asasinat marţi seara la Damasc a încins spiritele în Orientul Mijlociu. Liderii miliţiei şiite acuză guvernul israelian de asasinat şi îi îndeamnă pe militanţi la răzbunare. Statele Unite au salutat însă lichidarea liderului Hezbollah. Acesta se afla pe lista celor mai căutaţi terorişti din lume de peste 25 de ani şi e considerat idolul lui Ossama Bin Laden. Serviciile de informaţii americane pun pe seama militantului şiit mai multe atentate comise în anii 80, care s-au soldat cu sute de victime.

 Imad Mughniyeh a murit într-un atentat cu maşină capcană care a avut loc marţi seară într-un cartier rezidenţial al capitalei Siriei, Damasc. Televiziunea Al Manar, care aparţine miliţiei şiite Hezbollah, a acuzat serviciile secrete israeliene de asasinat.

„Facem apel la conducerea Rezistenţei Islamice să răspundă acestei operaţiuni cu o lovitură dureroasă dată entităţii Zioniste. Mâna Israelului a ajuns la unul dintre stâlpii rezistenţei”, a declarat Afif Nablui, cleric şiit.

Israelul a respins acuzaţiile de asasinat, dar mai mulţi politicieni şi-au exprimat satisfacţia faţă de lichidarea militantului. „Cred că lumea a realizat un ţel foarte important în lupta împotriva terorismului”, a declarat Dani Yatom, un parlamentar israelian.

Statele Unite au salutat şi ele moartea lui Mugnieh.
Militantul Hezbollah era unul dintre cei mai vânaţi terorişti din lume. Era cautat pentru un atentat la ambasada americană din Beirut comis in 1983, unde au murit 63 de oameni.

De aseamenea este considerat responsabil pentru un atac asupra unei baze militare americane de la Beirut, unde au murit 241 de oameni. În urma acestui atac, comis în 1983, Statele Unite şi-au retras trupele din Liban.

Înainte de 11 septembrie 2001, liderul Hezbollah era cel mai căutat om de pe planetă. Americanii cred că Ossama Bin Laden s-a inspirat din atacul asupra marinei americane din 1983 în atentatele pe care le-a pus la cale -  

Antena 3


 

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close