Antena 3 CNN Externe Tentativă ratată de arestare a fostului adjunct al lui Saddam Hussein

Tentativă ratată de arestare a fostului adjunct al lui Saddam Hussein

Tentativă ratată de arestare a fostului adjunct al lui Saddam Hussein
09 Dec 2007   •   09:53

Poliţiştii irakieni au ratat arestarea unui fost demnitar din vremea lui Saddam Hussein. Este vorba de Izzat Ibrahim al-Douri, cel mai înalt responsabil irakian din fostul regim de la Bagdad, rămas încă necapturat. Se pare că poliţiştii irakieni au descoperit prea târziu satul în care se ascundea al-Douri, dar odată ajunşi acolo, au gasit mai multe dovezi ale prezenţei sale. Operaţiunea s-a desfăşurat fără participarea armatei americane.

Poliţiştii irakieni au efectuat o razie într-un sat din apropiere de Tikrit, la 180 km nord de Bagdad. Potrivit viceguvernatorului provinciei, operaţiunea a fost lansată după ce s-au primit informaţii care indicau prezenţa lui Al-Douri în acest sat. Fugarul nu se mai afla în sat, însă poliţiştii au găsit numeroase documente care atestau că acesta a fost acolo.

Printre documente figurează scrisori pe care Al-Douri le-a primit de la mai multe grupări rebele şi chiar planul original de atac împotriva unei închisori din apropiere de Mossul. În martie anul acesta, din această închisoare au reuşit să evadeze 140 de deţinuţi, între care şi unul dintre nepoţii lui Saddam Hussein.

Izzat Ibrahim al-Douri a fost numărul doi în Consiliul comandamentului Revoluţiei irakiene, sub regimul lui Saddam Hussein. Americanii văd în el cheia alianţei între partidul Baas, aflat la putere sub Saddam Hussein şi activiştii islamişti care luptă împotriva prezenţei în Irak a coaliţiei dominate de Statele Unite. Washington-ul a oferit, în noiembrie 2003, o recompensă de 10 milioane de dolari pentru uciderea sau capturarea lui.

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close