Antena 3 CNN Externe Clinicile din Texas care practică avortul vor fi apărate de armată

Clinicile din Texas care practică avortul vor fi apărate de armată

Ministerul american al Justiţiei a promis să protejeze, cu mijloacele statului federal, clinicile care practică avorturi în Texas, un stat din sudul ţării care tocmai a adoptat o legislaţie extrem de restrictivă privind întreruperea voluntară a sarcinii.

Clinicile din Texas care practică avortul vor fi apărate de armată
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Sep 2021   •   11:48

Legea, cunoscută ca SB8, dă voie cetățenilor să dea în judecată pe oricine ajută la întreruperea unei sarcini mai mare de 6 săptămâni.

” Îi vom proteja pe toți aceia care doresc să obţină sau să ofere servicii contraceptive”, a spus într-un comunicat  Merrick Garland, procurorul general SUA.

Ministerul „va oferi sprijinul forţelor de ordine federale dacă o clinică practicând avorturi sau un centru de sănătate sexuală şi reproductivă este atacat”, se mai preciza în comunicat.

Ministerul invocă o lege din 1994 (Freedom of Access to Clinic Entrances Act sau FACE), care interzice orice formă de violenţă împotriva exercitării dreptului la avort.

Legea a fost introdusă de administrația Bill Clinton, ca răspuns la violențele activiștilor anti-avort din anii 1980 și 1990.

Garland a adăugat că Departamentul de Justiție caută soluții pentru a schimba legea SB8, și pentru a respecta drepturile constituționale ale femeilor, potrivit The Irish Times.

Legea a intrat în vigoare miercuri.

Instanța a recunoscut, la 24 de ore după termenul menționat, că existență "chestiuni serioase privind constituționalitatea legii", dar a invocat "probleme de procedură complexe şi noi" în favoarea deciziei de lăsa textul în vigoare.

Pe de altă parte, Joe Biden a acuzat "un atac fără precedent la adresa drepturilor constituționale ale femeilor", și a declarat că administrația lui caută modalităţi de a contracara pe plan juridic legislaţia texană pe care Curtea Supremă a SUA a refuzat să o suspende.

Legea din Texas, care interzice avorturile odată ce sunt depistate bătăile de inimă ale embrionului - fenomen detectabil, de regulă, după șase săptămâni de sarcină - este atât de extremă, încât nu prevede excepție în caz de viol sau de incest

×
Subiecte în articol: Texas SUA avort lege
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close