Antena 3 CNN Externe The Guardian: UNICEF, îngrijorată pentru că Guvernul italian ar putea să nu amprenteze toţi copiii romi

The Guardian: UNICEF, îngrijorată pentru că Guvernul italian ar putea să nu amprenteze toţi copiii romi

The Guardian: UNICEF, îngrijorată pentru că Guvernul italian ar putea să nu amprenteze toţi copiii romi
27 Iun 2008   •   13:27

Planul Italiei de a lua amprente romilor, inclusiv copiilor, este aspru criticat de mai mulţi politicieni şi organizaţii internaţionale. Potrivit publicaţiei The Guardian, UNICEF s-a declarat îngrijorată întrucât Guvernul italian va acţiona în mod discriminatoriu dacă nu amprentează, de exemplu, toţi copii din Italia. Poliţia italiană le va lua amprente tuturor locuitorilor din taberele de romi, inclusiv copiilor, susţine presa din Peninsulă.

"Nu va fi vorba despre o fişare pe bază etnică, ci de o garanţie suplimentară pentru protejarea drepturilor acestora", a afirmat Ministrul italian de Interne. Roberto Maroni a precizat că în cazul copiilor amprentarea urmăreşte reducerea cerşetoriei.

Planul autorităţilor italiene este considerat drept o măsură discriminatorie pe criterii etnice şi o insultă la adresa populaţiei rome din ţară, relatează The Guardian.

Mai mulţi politicinei italieni dezaprobă măsura. Unul dintre ei este chiar fostul ministru italian al Solidarităţii Sociale, Paolo Ferrero. Acesta spune că realizarea unui "profil etnic al copiilor, fie ei italieni, cetăţeni stăini sau romi, este o propunere barbară şi inacceptabilă, nepotrivită pentru o ţară civilizată".

Vincenzo Spadafora, directorul UNICEF din Italia, s-a declarat extrem de îngrijorat întrucât Guvernul va acţiona în mod discriminatoriu, "dacă nu va amprenta toţi copiii din Italia". "Recensămîntul" va duce la expulzarea persoanelor care nu au dreptul să rămână în Italia.

Guvernul de dreapta condus de Silvio Berlusconi a adoptat recent o serie de măsuri dure, care lovesc, în special, în imigranţii români.

Antena3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close