Antena 3 CNN Externe Tony Blair a fost invitat la conferinţa partidului lui Sarkozy

Tony Blair a fost invitat la conferinţa partidului lui Sarkozy

Tony Blair a fost invitat la conferinţa partidului lui Sarkozy
12 Ian 2008   •   19:52

Fostul premier laburist britanic Tony Blair a susţinut sâmbătă un discurs la conferinţa formaţiunii de centru-dreapta a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Deşi diferenţele ideologice dintre cei doi demnitari sunt evidente, presa vorbeşte despre un troc politic. Blair îl ajută pe Sarkozy pentru municipalele din martie, iar Sarko îl susţine pe Blair la şefia UE.

A fost pentru prima dată prima dată când Tony Blair s-a adresat oficial unei formaţiuni care nu este parte din familia laburistă de centru-stânga. Fostul şef de Guvern s-a justificat: „În Statele Unite aş fi membru al Partidului Democrat, în Martea Britanie sunt membru al Partidului Laburist. În Franţa, aş fi probabil în Guvern. Nu, glumesc. Rămân credincios familiei mele politice. Aş fi în Partidul Socialist, dar aş fi de partea celor care vor să îl transforme”.

Ideea unui lider de centru stânga, vorbind în faţa unei adunări de centru-dreapta, a fost primit cu surprindere în Europa. Explicaţia este însă simplă - în compensaţie pentru efortul său, Blair va primi din partea lui Sarkozy tot sprijinul pentru ambiţia sa de a deveni primul preşedinte al Uniunii Europene, un nou post de cinci ani, pe care britanicul intenţionează să îl obţină în 2009.

„Jurnalistului care m-a întrebat dacă îmi place Tony Blair, îi spun : Este inteligent, curajos, ne e prieten, a modernizat o ţară prietenoasă. E fidel. Sigur că e socialist, dar un socialist pentru care ar fi loc în Guvernul francez. Tony Blair este un om important al Europei” a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Antena 3

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close