Antena 3 CNN Externe Totul despre Poloniu 210, substanţa radioactivă care se găseşte în ţigări

Totul despre Poloniu 210, substanţa radioactivă care se găseşte în ţigări

Totul despre Poloniu 210, substanţa radioactivă care se găseşte în ţigări
28 Aug 2008   •   17:08

De 40 de ani încoace, marii producători de ţigări cunosc faptul că periculoasa substanţa radioactivă, poloniu 210, face parte din compoziţia ţigărilor. Dar asta nu i-a împiedicat pe aceştia să folosească în continuare substanţa şi, ceea ce e şi mai grav, să ascundă publicului existenţa ei în fumul de ţigară.

?Philip Morris?, ?RJ Reynolds?, ?British American Tobacco? sunt numai câteva dintre companiile-gigant din industria ţigărilor care au ascuns, timp de 40 de ani, existenţa poloniului în foile şi fumul de ţigară. Poloniul 210 este un element radioactiv cancerigen, deosebit de toxic. Cu acest compus chimic a fost asasinat, în 2006, fostul agent KGB, Alexander Litvinenko. ?American Journal of Public Health?, a publicat, în numărul său din septembrie, aproximativ 1.500 de dosare ale marilor companii producătoare de ţigări care demonstrează că reprezentanţii acestora au ştiut de existenţa poloniului. Dosarele au fost descoperite şi studiate de cercetătoarea americană, Monique Muggli. Printre acestea se afla şi scrisoarea adresată de Paul Eichorn preşedintelui de atunci al companiei Philip Morris, în care îl sfătuia pe acesta să ţină secretă existenţa poloniului 210 în tigări. Acesta scria: ?Riscăm să producem un scandal-monstru!?

Potrivit publicaţiei ?Le Figaro, poloniul 210 este una din puţinele substanţe care nu au fost folosite niciodată în medicină din cauza emiterii de radiaţii ?alfa? care, prin inhalare, poate produce cancer de plămâni. Este, de asemenea, responsabil de producerea a 1% din cazurile de cancer de plămâni în Statele Unite. Poloniul 210 are rolul de a da o aromă specială tabacului din ţigări. Conform unui alt dosar publicat de ?American Journal of Public Health?, pentru a diminua efectul cancerigen pe care îl are poloniul210, preşedintele Philip Morris a vrut chiar să folosească o substanţă specială pentru a reduce efectul radioactiv al poloniului de la 40% la 10%. Dar acestă măsură nu a mai fost luată pentru că, odată cu scăderea efectului radioactiv, se ducea şi aroma pe ca poloniul 210 o dă ţigaretelor.

De-a lungul timpului, au existat încercări de a diminua efectele periculoase ale poloniului. În anii `80, "Philip Morris" a finanţat deschiderea unui laborator care să studieze modurile în care efectul poloniului 210 ar putea fi redus. Însă, la puţin timp după aceea, laboratorul a fost desfiinţat, fiind considerat ?periculos? pentru companie. Şi "RJ Reynolds" a încercat, cu ajutorul unor filtre speciale, să reducă radioactivitatea fumului ţigărilor, dar şi efortul lor a fost sortit eşecului din cauza costurilor prea mari.

Antena3

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close